Američko nuklearno naoružanje na 400 km od BiH?

rakete
Ova tvrdnja "Euraktiva", međunarodne mreže posvećene EU, posljednja je u nizu onih koje su se pojavile poslije neuspjelog vojnog puča u Turskoj i potonjeg zaoštravanja odnosa Ankare sa Vašingtonom, uz otopljavanja odnosa sa Moskvom.

Za razliku od Bukurešta koji je navode odmah demantirao, Vašington najavljuje odgovor. Kakav god on bio, izvjesno je da ova tema američkoj prijestolnici nije strana. Još početkom kolovoza je Istraživačka služba američkog Kongresa za zakonodavce na Captol Hillu već priredila izvješće o američkom nuklearnom oružju u Turskoj.

Pozivajući se na neslužbena izvješća, ova značajna kongresna služba navodi da SAD u zrakoplovnoj bazi Indžirlik od Hladnog rata drže oko 50 komada taktičkog nuklearnog oružja. O sigurnosti tog američkog arsenala u Turskoj, kao i u Europi, govorilo se i ranije, ali je poslije neuspjelog vojnog puča to pitanje, kako se ističe, ponovo u centru pažnje.

Podsjeća se da je tijekom pokušaja prevrata, struja u Indžirliku isključena, te da je turska vlada zabranila zrakoplovima SAD da uzlijeću i slijeću, dok je zapovjednik te baze uhićen zbog umiješanosti u pokušaj prevrata.

Većina eksperata se slaže da su američke B61 bombe vrlo dobro osigurane u Indžirliku, ali sve je više onih koji se protive daljem držanju američkog atomskog oružja u Europi, a posebno u Turskoj. Politička nesigurnost u Turskoj, uz pogoršanje odnosa Ankare i Vašingtona, a imajući u vidu blizinu turske baze teritorijama koje kontrolira Islamska država, podstaklo je ideju o seobi atomskih bombi SAD na sigurniju lokaciju.