Američki biskup zabranio pričest političarima koji podržavaju pobačaj

Američki biskup zabranio pričest političarima koji podržavaju pobačaj
Američki biskup objavio je u četvrtak da uskraćuje pričest dvojici demokratskih čelnika u Illinoisu zato što podržavaju pobačaj.

Thomas Paprocki, biskup Springfielda, glavnog grada Illinoisa, kazao je da se zabrana odnosi na predsjednike obaju domova tamošnjeg parlamenta Michaela Madigana i Johna Cullertona.

Biskup im je objasnio da im je zabranio "najsvetiji aspekt naše katoličke vjere" jer podržavaju zakon koji liberalizira pobačaj, postupak koji biskup naziva "gnusnim zločinom i grijehom".

"Podržavati zakon koji bebe u maternici tretira kao imovinu i dopušta njihovo uništenje bilo kada i iz bilo kojeg razloga, to je zlo", rekao je biskup.

Parlament Illinoisa ovaj je mjesec ukinuo niz ograničenja u postupku pobačaja koji su u toj američkoj državi bili na snazi desetljećima. Illinois je time krenuo suprotnim putem od niza južnih država koje su posljednjih mjeseci postrožile svoje zakone o pobačaju.

Pričest je najvažnija od sakramenata jer vjernicima predstavlja povezanost s Isusom.

Odluka springfildskog biskupa stigla je u vrijeme usred novih prijepora o pravu na pobačaj u Americi.

Države koje su nedavno usvojile strože zakone nadaju se da će Vrhovni sud, u kojem odnedavno većinu čine konzervativni suci, oboriti vlastitu presudu u slučaju Roe vs. Wade kojom je 1973. dopušten pobačaj na saveznoj razini.

Tijekom predsjedničke kampanje 2004. američki biskupi izdali su proglas da političari koji podržavaju pobačaj, uključujući i tadašnjeg demokratskog kandidata za predsjednika Johna Kerryja, nisu vrijedni pričesti.

vijesti.hr