Američki B-52 izazvali Kinu nad spornim otočjem

japan, arhipelag Senkaku, kina, tokio
Kina je objavila da je u Istočnom kineskom moru uspostavila "zonu protuzračne obrane" koja pokriva veliku površinu Južne Koreje i Tajvana, gdje je i arhipelag Senkaku. Ti su otoci pod kontrolom Japana, ali pravo na njih polaže i Kina koja ih naziva Diaoyu.

"Sinoć smo izveli dugo planiranu vježbu tijekom koje su dva zrakoplova poletjela s Guama i vratila se u tu bazu", rekao je Warren i dodao da se tijekom leta zrakoplovi nisu javljali Kinezima i da je sve prošlo bez incidenta.

Japan je uložio oštar prosvjed zbog najnovijeg poteza Pekinga. Na to je Peking u ponedjeljak pozvao japanskog veleposlanika kako bi mu prenio nezadovoljstvo nakon oštrog prosvjeda Tokija, a Tokio je pozvao kineskog veleposlanika.

U utorak je zbog proglašenja zone prosvjedovala i Australija. Sjedinjene Države izrazile su žaljenje zbog nepotrebnog raspirivanja napetosti i pozvale da se sve riješi diplomacijom.

Uspostava zona protuzračne obrane podrazumijeva pravila kojih se trebaju pridržavati svi zrakoplovi koji njome prolaze, a u suprotnom se izlažu intervenciji kineskih oružanih snaga, priopćilo je ministarstvo obrane u Pekingu. Svi zrakoplovi morat će naznačiti precizan plan leta, jasno identificirati o čijem se zrakoplovu radi i održavati punu komunikaciju, kako bi brzo i primjereno odgovorili na zahtjev za identifikacijom, objavila je Kina.

hina