Američke snage počinile ratne zločine u Afganistanu ?

udruge, domovinski rat, Ante Gotovina, ratko mladić, Haag, Ante Gotovina, Haag, prosvjed, Andreas Zimmermann, William Schabas, Den Haag, Srbija, Međunarodni sud pravde, ICTY, Srpski tim stručnjaka, Nizozemske vlasti, Den Haag, ICTY, Međunarodni sud za ratne zločine , vojislav šešelj, vojislav šešelj, Vijeće sigurnosti UN, Srbija, Hrvatska - Srbija, bh državljanin, ratni zločini, SAD, BIH, ratni zločin, Allepo, Sirija, ratni zločin, Haški Tribunal, Afganistan, Den Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), ICTY, eurpski uhidbeni nalog, Haški Tribunal, Tužiteljstvo ICTY-ja, Haag, suđenje, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ratni zločin, ratni zločinac, Haški Tribunal, HKD Napredak, haška šestorka
Tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda u Haagu izjavio je u ponedjeljak kako je postojala preliminarna osnova za sumnju da su američke snage počinile ratne zločine u Afganistanu i u tajnim zatvorskim objektima na drugim mjestima tijekom 2003. i 2004. godine.

Tužitelj je naveo kako postoji "razumna osnova da se vjeruje" da su američke snage mučile zatvorenike u Afganistanu i drugdje po CIA-inim zatočeničkim objektima 2003. i 2004. godine. Tužitelje Fatou Bensoud je rekao da će neposredno odlučiti hoće li nastaviti punu istragu. Rezultati pune istrage potencijalno bi mogli dovesti do optužaba protiv pojedinaca i izdavanje tjeralice.

ICC je sud posljednje instance, što znači znači da je samo mogao podignuti optužnicu ako se domaće vlasti nisu adekvatno bavile optužbama.

Ovaj nalaz označava važan korak naprijed u deset godina starom radu suda oko sukoba u Afganistanu i mogao bi rezultirati oštrom reakcijom američke uprave koja će pod novoizabranim predsjednikom Donaldom Trumpom imati manji međunarodni karakter. "Ovi navodni zločini nisu bili zlouporabe nekoliko izoliranih pojedinaca", navodi se u izvješću i dodaje kako se "čini da su počinjeni u sklopu odobrenih tehnika ispitivanja".

Sjedinjene Države su po velikim dijelovima Afganistana lovile talibane i al Qaedu iza napadaja 11. rujna 2001.

Zločine su mogle počiniti i postrojbe CIA-e na lokacijama u Poljskoj, Litvi i Rumunjskoj, naveo je tužitelj jer su, dodaje, pojedinci uhvaćeni u Afganistanu i navodno prebačeni na ta mjesta.

U izvješću, koje pokriva sve više preliminarnih istraga što ih provodi sud, pronađena je osnovana sumnja da su sve zaraćene strane, uključujući talibane i snage afganistanske vlade, počinile ratne zločine.

Američki predsjednik George W. Bush se žestoko protivio sudu pa SAD nisu pristupile u njegovo članstvo, ali zato jesu Afganistan, Litva, Poljska i Rumunjska, što omogućuje nadležnost sudu nad zločinima počinjenim na njihovom teritoriju.

Nekadašnji dužnosnik u upravi Georga W. Busha, veleposlanik pri UN-u John Bolton, sada se navodi kao potencijalni član Trumpova kabinet.

Hina