FOTO/VIDEO  Američka mornarica je poslala brod opremljen laserskim oružjem

Ratni brod u Neumu
Američka mornarica je na prostor Perzijskog zaljeva po prvi put poslala brod opremljen laserskim oružjem. Riječ je o američkom ratnom brodu USS Ponce koji se nalazi u sklopu američke Pete flote. Ovo futurističko oružje može se koristiti u ofenzivne svrhe, a navodno je vrlo učinkovito protiv manjih brodova kakvim primjerice raspolaže iranska ratna mornarica.

Sistem funkcionira na način da se s broda uperi 6 laserskih zraka, koje postaju jedan snop. Oružje se može koristiti kao davanje upozorenje, ali i "konkretnije" - laser može zapaliti bespilotnu letjelicu ili manji brod.

Razvojni tim američke mornarice radio je na ovom sistemu preko 7 godina te je u proizvodnju utrošeno oko 40 milijuna USD. Ovo je prvi put da se ova vojna tehnologija američke mornarice šalje u misiju.Velika prednost ove tehnologije je operativna efikasnost. Naime, ispaljivanje jednog laserskog snopa košta svega 1 USD. No, učinkovitost ovisi o nekoliko faktora, primjerice o vremenskim prilikama, količina prašine u zraku itd. Koliki je točan doseg lasera nije poznato, američka mornarica taj podatak drži, iz jasnih razloga, u tajnosti.

Nadalje, tu je i pitanje znatne snage jer za korištenje lasera potreban je brod s moćnim generatorima.Dolazak novog naoružanja na prostor Perzijskog zaljeva svakako se neće dopasti Iranu. SAD na ovom prostoru jača vojnu prisutnost još od 2011. otkako su Iranu uveli sankcije na naftni i financijski sektor. Iran je pak zaprijetio blokadom Hormuškog tjesnaca, žile kucavice globalnog naftnog transporta - prolaza kroz koji prolazi čak jedna petina svjetske nafte.

SAD poručuje kako nikada neće dopustiti zatvaranje ovog prolaze te su spremni vojno djelovati ukoliko ikada dođe do takvog poteza.

izvor: RT / AP