Alarmantna količina pesticida otkrivena u medu širom svijeta

med, svijet, pesticidi, istraživanje, med, medari

Znanstvenici su testirali 198 uzoraka meda iz šest zemalja i 75 posto ih je sadržavalo najmanje jedan tip neonikotinoidne kemikalije koja je štetna i za pčele. Dvije petine su imale dvije ili više vrsta pesticida, a 10 posto četiri ili pet.

Najveće koncentracije pesticida bile su u uzorcima iz Europe, Sjeverne Amerike i Azije. Osobe koje se bore za zaštitu okoliša pozvale su na potpunu i trajnu zabranu korištenja pesticida na farmama u Europi.

Eksperti su rezultate istraživanja opisali kao alarmantne i zabrinjavajućim za okolinu, ali su naglasili da je većina nivo pesticida u medu niža od sigurne za konzumaciju.

"Bez sumnje, svako tko redovno jede med unosi i malu dozu miksa neurotoksina. Neće ih ubiti i možda im neće nanijeti štetu koja je mjerljiva. Ali ne znamo hoće li  imati dugoročne posljedice i kronične efekte zbog izloženosti koktelima pesticida u medu i većini druge hrane", rekao je profesor biologije Dave Goulson.

Neonikotinoidi su neuroaktivne kemikalije slične nikotinu i vrlo su učinkovite u zaštiti usjeva od štetnika, posebno korova, a mogu se prskati na lišće ili njime obložiti sjeme. To im omogućava da se djelimično infiltriraju u rastuću biljku.

Istraživanje pokazuje da su ove kemikalije otrovne za pčele i bumbare, te da im uzrokuje oštećenje mozga zbog čega mogu izgubiti sjećanje i samim time prestati tražiti nektar i polen. Istraživanje je objavljeno u časopisu "Science" i izazvalo je veliku polemiku u Europskoj komisiji.

Izvor: klix.ba