Alabama zlostavljače djece šalje na kemijsku kastraciju

Alabama zlostavljače djece šalje na kemijsku kastraciju
Vlasti u američkoj saveznoj državi Alabami izglasale su zakon koji zahtjeva kemijsku kastraciju zlostavljača djece koji su stariji od 21 godine i koji su zlostavljali dijete mlađe od 13 godina.

Zakonom bi se željelo ovu mjeru učiniti uvjetom za pomilovanje što znači da bi seksualni prijestupnici bili podvrgnuti kemijskoj kastraciji prije izlaska iz zatvora.

Zakon je bio predložen i prije, ali sada je prvi puta izglasan u oba doma parlamenta te savezne države, i čeka samo potpis guvernera Kaya Iveya.

Zakon će se koristiti kada žrtva zlostavljanja ima između 7 i 13 godina. Za djecu mlađu od 7 godina postoji već prethodni zakon koji osuđenima brani mogućnost pomilovanja.

Odvjetnik Raymond Johnson rekao je za WIAT-TV da ovaj zakon krši osmi amandman, koji brani okrutne kazne, te pretpostavlja da će se pokušati srušiti na sudu.

"Tvrdit će se da je zakon okrutan i neuobičajen za nekoga tko je odslužio svoju kaznu i mora ostatak života biti kastriran", dodao je Johnson.

Predlagač zakona naglašava kako je cilj zakona prevencija bilo kakvog nasilja u budućnosti.

"Oni su to dijete označili za cijeli život, i kazna za to mora biti u skladu s prekršajem", rekao je zastupnik Steve Hurst (republikanac).

"Zvali su me neki ljudi koji su rekli da je zakon nehuman. Ja sam im odgovorio da je nehumano kada se zlostavlja nevino i bespomoćno malo dijete", istaknuo je.

vijesti.hr