AIVD je 2015. upozorio američku službu na napade ruskih hakera

hakeri
DEN HAAG - Nizozemske obavještajne službe su pružile američkim kolegama »ključne dokaze« o ruskom upletanju u predsjedničke izbore 2016., pišu u petak nizozemski mediji koje je Kremlj odmah optužio da potiču »antirusku histeriju«.


Pošto su se ubacili u mrežu skupine ruskih hakera poznatu pod imenom Cozy Bear, nizozemski agenti su obavijestili američke službe dok su promatrali kako poznati hakeri presnimavaju »tisuće« e-mailova demokratske stranke prije američkih izbora.

Nizozemske sigurnosno-obavještajne službe (AIVD) su to pratile od 2014., objavili su dnevnik De Volkskrant i javna televizija Nieuwsuur.

One su pružile »ključne dokaze o ruskom upletanju« i »tehničke« dokaze o informatičkom napadu na američku Demokratsku stranku, navode mediji, pozivajući se na nepoznate američke i nizozemske izvore.

Pošto su slučajno ušli u računalnu mrežu skupine kojom se koordiniralo iz sveučilišne zgrade blizu moskovskog Crvenog trga, agenti su imali pristup i sigurnosnim kamerama.

»Ne samo da obavještajna služba sada može vidjeti što Rusi rade, nego može vidjeti i tko to radi«, piše De Volkskrant.


AIVD je 2015. upozorio američku službu »na napade ruskih hakera (...), ali su prošli mjeseci dok SAD nije postao svjestan da Rusi time utječu na američke izbore. A hakeri AIVD-a su gledali kako se to događa njima pred očima«, piše list.

Glasnogovornica AIVD-a nije htjela komentirati pisanje nizozemskog lista. »Nikada ne komentiramo operacije«, rekla je za AFP.

Nizozemski obavještajci su po snimkama sigurnosnih kamera zaključili da je skupinu Cozy Bear vodila ruska vanjska obavještajna služba (SVR).

Trenutačno istragu o dosluhu ekipe Donalda Trumpa s Rusijom vodi poseban državni tužitelj i bivši ravnatelj FBI-ja Robert Mueller.

»Ako nizozemski mediji žele dolijevati ulje na vatru antiruske histerije u SAD-u, to baš i nije najpoštenije«, reagirao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na tiskovnoj konferenciji.

»A pozivati se na informacije iz nizozemskih novina nije najbolja stvar« koju mogu učiniti, dodao je.

Špijuniranje Cozy Beara trajalo je između jedne i dvije i pol godine, piše nizozemski tisak koji tvrdi da su hakeri AIVD-a napustili mrežu skupine.

Hina