33-godišnji američki liječnik zaražen ebolom

33-godišnji američki liječnik zaražen ebolom

Nakon što je u četvrtak ujutro prijavio da ima groznicu i probavne smetnje, simptome koji se vezuju uz Ebolu, poseban tim u zaštitinim odijelima prebacio ga je iz njegova stana na Manhattanu u njujoršku bolnicu Bellevue gdje je podvrgnut testiranju na Ebolu, a test je bio pozitivan.

Daljnja testiranja obavit će Američki centar za kontrolu bolesti. Ukoliko se potvrdi da je doista pozitivan, Craig Spencer bit će četvrti pacijent s Ebolom u SAD-u, a prvi Njujorčanin.

Liječnik Craig Spencer zaposlen je u bolnici sveučilišta Columbia u New Yorku, a prema prvim informacijama bio je u Gvineji između 18. rujna i 16. listopada gdje je radio za humanitarnu organizaciju 'Liječnici bez granica' sa pacijentima zaraženima Ebolom.

U SAD se vratio 17. listopada zrakoplovom na njujorški aerodrom John F. Kennedy, te je prošao strogu kontrolu za putnike koji dolaze iz zemalja zahvaćenih Ebolom, ali nije imao simptome bolesti.

Na konferenciji za novinare rečeno je da je nakon povratka iz Gvineje imao bliski kontakt sa dvojicom prijatelja i zaručnicom, koji zasad nemaju simptome Ebole i nalaze se u karanteni. Također, zna se da je nakon povratka bio u gradskom parku, jednom u restoranu, zatim u jednoj kuglani u Brooklynu, te da je putovao podzemnom željeznicom i taksijem.

Strah Amerikanaca od Ebole povećao se nakon što je 42-godišnji Liberijac Thomas Eric Duncan, koji je bio u posjeti obitelji u Dallasu, hospitaliziran zbog Ebole, te je umro 8. listopada u Dallasu, a dvije medicinske sestre koje su vodile brigu o njemu postale su zaražene Ebolom.
U zemljama Zapadne Afrike, većinom u Liberiji, Siera Leoneu i Gvineji, od Ebole je umrlo oko 4.900 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

izvor: Hina