22 tisuće Šveđana je pozvano na mobilizaciju

22 tisuće Šveđana je pozvano na mobilizaciju
Oko 22 tisuće Šveđana u utorak uvečer je pozvano na mobilizaciju u prvoj iznenadnoj vježbi u posljednje 43 godine.

'Ideja iza ove vježbe je da trenutno jačamo vojnu obranu zemlje', rekao je vrhovni zapovjednik švedske vojske Micael Byden za nacionalnu televiziju STV. 'Dio je moje dužnosti da osiguram da ojačamo svoje operativne sposobnosti', dodao je.

Svih 40 bojnih Domovinske straže je mobilizirano za vježbu, što znači da će ih se moći vidjeti kako obavljaju svoje dužnosti u zrakoplovnim i morskim lukama te na ulicama, tijekom današnjeg Dana državnosti. Vježba nije obvezna, tako da se očekuje da će se pojaviti oko polovice Domovinske straže.

Švedska Domovinska straža je posljednji put na vježbu pozvana 1975. godine, tijekom Hladnog rata.

U slučaju invazije na zemlju, Domovinska straža bila bi zadužena za očuvanje osnovnih funkcija švedske države, čuvanje vladinih institucija, zrakoplovnih i morskih luka, kako bi profesionalna vojska bila slobodna vršiti ratne manevre na bojišnici.

'Ovo je vrlo važna vježba', kazao je Byden i nastavio: 'Ova organizacija predstavlja polovinu naše ratne organizacije, ima važne dužnosti diljem cijele zemlje koje moraju moći izvesti u kratkom roku - kao vrhovni zapovjednik, naravno da moram imati potvrdu da sve funkcionira', rekao je.

On smatra da je nužno pojačati švedske obrambene sposobnosti jer je sigurnosno okruženje 'otišli u krivom smjeru'. 'Ne treba hodati uokolo i biti zabrinut. Treba biti svjestan onog što se događa i pokušati to razumjeti i imati što je više moguće informacija. Mi u Švedskim oružanim snagama radimo svoj dio i to biste trebali gledati kao potpuno normalan korak. Važan korak', rekao je Byden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, prošlog su tjedna sva švedska kućanstva dobila brošuru u kojoj je opisano kako postupati u slučaju rata ili krize.