Stravično: Moj sin je ubijen jer je odbio da spava sa vladikom Vasilijem

...radnje za koje se sumnja da je u njima sudjelovao vladika. Zbog straha od njegove moći informacije tek pomalo cure, ali beogradski "Blic" tvrdi da je uspio doći do najvažnijih detalja.

Najšokantniji je slučaj mladog bogoslova Milića Blažanović, koji je s 19 godina stradao 1999, ali je slučaj pred pravosuđem pokrenut tek nedavno, kada je obitelj angažirala odvjetnika Duška Tomića.

Prema službenoj verziji, Blažanović se ubio bombom u manastiru Papraća kod Šekovića. Međutim, njegova majka Dragica Jovičić u ispovijesti za "Blic" tvrdi da je Milić ubijen jer je odbio da spava s vladikom Vasilijem. Prisjeća se da je sinu savjetovala da se čuva vladike "jer se pričalo da je pedofil".

Sin ju je, kaže, poslušao, i pokušavao je da ne bude nikad sam u prostoriji sa Kačavendom. Ipak, priča majka, nije prošlo mnogo i Milić je "primijetio kako ga vladika gleda".

- Nikada mi nije pričao o tome. Međutim, majka mi je nakon smrti Milića ispričala što je njoj rekao i zakleo je da ne smije nikom ni riječ da kaže. Ispričao joj je da je jednu večer u crkvu u Doboju došao Kačavenda. Bio je pijan i Miliću je bacio ključeve od sobe, navodno da ide da je pospremi. Međutim, uspio je da izvrda. Nije otišao, preplakao je cijelu noć. Ujutro je odmah prebačen u manastir Papraća jer nije pristao na ono na što je vladika mislio. Znala sam da je tamo leglo pedofilije - priča Jovičićeva.

Milić Blažanović sa drugaricom snimljen tri dana pred smrt

Nekoliko dana nakon toga Milić je nađen mrtav u svojoj sobi. Međutim, nastavlja majka, roditelje nitko iz manastira nije pozvao da im javi za smrt.

- Oni su tijekom noći sve sredili. Prostorija je okrečena, pa je izgledalo kao da se ništa nije desilo. Milić se nije ubio. Znam njegov karakter. Sigurno je znao više nego što je trebalo i morao je umrijeti. Kada sam smogla snage i otišla u manastir Papraća, na dužnosti je bio svećenik Stefan. Rekao mi je da se Milić taj dan ponašao normalno i da su nakon nekog krštenja svi otišli u svoje sobe na odmor. Ništa više nije smio da mi kaže. Poručio mi je da šutim. Poslije sedam dana Miliću prijatelji mi javljaju da je otac Stefan premješten u Srbiju. Imala sam želju da Stefana posjetim, ali je umro - nastavlja potresnu ispovijest Dragica Jovičić, koja se razvela od muža.

Nekoliko godina nakon smrti Milića, kod Mostara je pronađen mrtav i njegov ujak, prijevoznik voća iz Crne Gore u RS. Kako doznajemo, tragedija se dogodila nakon što se u jednoj kafani na putu požalio kako mu je sestrić nastradao zbog vladike Kačavende.

Odvjetnik: Prva istraga bila traljava

Odvjetnik Duško Tomić otkriva da je o Milićevoj smrti obavijestio Tužilaštvo BiH, Specijalno tužilaštvo RS i okružna tužilaštva u Bijeljini i Istočnom Sarajevu.
Ističe da je prva istraga Milićeve smrti bila toliko traljava da su njegovo tijelo sahranili na Ozrenu, a da su nakon toga dijelovi glave i ruku nađeni u sobi u kojoj se tragedija dogodila, te su tajno sahranjeni u Papraći.

- Članovi Sinoda i Anketnog odbora SPC bili su kod majke, djedovi i bake i od njih su uzeli izjavu. Osobno sam Sinodu pisao prije godinu dana, kao i bivši đakon Kačavende Bojan Jovanović. On je dao iskaz i anketni odbor SPC i potvrdio da mu se Milić žalio na Kačavendu. Sada tvrditi da Kačavenda odlazi jer je bolestan i moliti ga da ostane do svibnja skandalozno je - kaže Tomić