ŠTO ĆE BITI S MARTINOM MLINAREVIĆ? Turković najavila reviziju diploma u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH

revizija diploma, ministrica, Biserka Turković, BIH, veleposlanica, Sveučilište u Mostaru, Mario Vasilj, Zdenko Klepić, diplome
Ilustracija

Na prijedlog drugog bošnjačkog člana Željka Komšića, Predsjedništvo BiH imenovalo je Martinu Mlinarević za opunomoćenu veleposlanicu BiH u Češkoj, iako nema visoku stručnu spremu, odnosno fakultetsku diplomu.

Bisera Turković (SDA) predložena je za novu ministricu vanjskih poslova BiH.

Obrazlažući svoje ciljeve, koje namjerava provesti kao ministrica (ako je podrži Zastupnički dom Parlamenta BiH), između ostaloga je kazala da je potrebno provesti reviziju diploma u Diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Ta najava posebno je zanimljiva u kontekstu imenovanja Marine Mlinarević za veleposlanicu BiH u Češkoj, unatoč činjenici da posjeduje srednjoškolsku diplomu, a pravilnikom Ministarstva vanjskih poslova BiH propisano je da veleposlanik(ca) mora imati stečenu visoku stručnu spremu.

Sukladno spomenutoj najavi buduće ministrice Turković o reviziji diploma u DKP-ovima može se zapitati zbog čega je MVP BiH, s Igorom Crnadkom na čelu, samo utvrdilo da je pravilnik MVP-a o imenovanu veleposlanika prekršen te da su im ruke vezane.

S druge strane, Turković najavljuje reviziju diploma što bi se, dođe li do iste na cjelovit i zakonit način moglo odraziti i na status novoimenovane veleposlanice BiH u Češkoj, srednjoškolke Martine Mlinarević.