Zrinjski: Početak je na kraju svijeta

Završene su koncizne pripreme Zrinjskoga, kako već sutra moraju na put čime počinje nova sezona, ovaj put na kraju svijeta. Dva pripremna susreta, dva remija, samo jedan zgoditak. Obično bi takvo nešto izazvalo plimu negodovanja i primjedbi na račun sviju, ali ovaj put vrlo interesantno - oseka. Mnogi su prisustvovali susretima, a kritika nigdje. Zadovoljili su svi, kao institucija, "od glave do pete".

Upr(gl)ava je u zadnji tren izvukla džokera iz rukava, spasivši tako naizgled amatersko ljeto. To se odigralo na repovima dvaju kontradiktornih intervjua, jednom od njih čak bizarnim (toliko negativnosti za sada). Igrač u pitanju je dojučerašnji bek Sarajeva, Mirza Rizvanović koji je već "položio" zahtjeve struke i navijača na prijemnom ispitu, sinoć na Pecari. Neznajući što očekivati, budući da je zadnji susret sa Sarajevom odigran pred praznim tribinama, navijači su radije ostali impresionirani "Mirinom" brzinom i borbenošću. Sa tim potezom više je nego začepljena očigledna rupa na boku. Oba dosadašnja prijemna ispita položio je i novak u redovima Stjepanović, pojačanje iz Laktaša. Tu su i prinove iz Viteza i Livna koje bi se vrlo lako mogle pokazati kao pojačanja. Pored njih, grupa golobradih Plemića je izašla na veliku scenu i svi su igrom pokazali da mogu i da hoće tu pripadati.


Sir Dragan Jović kao i uvijek daje pozitivan dojam. Uz to je garantirao borbu za vrh, kao i uvijek, gdje jos nije podbacio u dostavi. Interesantno, po prvi put ćemo imati priliku gledati trenera Jovića protiv totalne nepoznanice,  Kazahtanskog Tobola prvog suparnika Zrinjskog u Europi, sa sopstvenom postavkom koja mu je također nepoznanica. Hoće li se Sir Dragan odlučiti na defanzivnu postavku, sa dobrom dozom kontra napada, što bi možda sugerirali rezultati minulih par susreta ili će se pak odlučiti na kontrolu lopte. Stoljetno pitanje "biti ili ne biti" koje proslavlja i uništava trenere podjednako: igrati za situaciju ili nametnuti svoju igru. Prvi stil je konzervativniji, samim time i manje atraktivan. Za primjer vam možemo dati do nedavnog trenera Hajduka, Italijana Reju, kralja bunkera koji je svojevremeno pokorio sva natjecanja tim stilom, a ponekad i Gusa Hidnika. Tu bi igrali za remi ili minimalan poraz i molili više sile za zgoditak iz kontre. Sve bi nade stavili na Mostarski travnjak. Trenerov skori intervju je sugerirao takav stil. Onaj drugi stil je opet sigurniji i opravdaniji. "Izgubili smo boreći se", bio bi alibi. Sasvim prihvatljivo. U isto vrijeme ne poznaju ni Kazahstanci najčešćeg BiH predstavnika u Euro natjecanjima, pa nek se oni izvole nametnuti - ako mogu.


Navijačima koji Zrinju prate i na najnevažnijim pripremnim susretima će biti bolno ne putovati na Kazahstansku planetu. Neki će se ipak uputiti na ekspediciju i neka im je sretno, zavidimo im (bezgriješno dakako), a za ostale, "meda i toplog mlijeka" i čuvati glasnice za idući četvrtak, trebati će vam za slavlja!


Posjetnik: prvi susret je na rasporedu u četvrtak 1.7.2010 u 16:00 sati, a javljanje u živo ćete moći pratiti na Radiju Dobre Vibracije.

  F.K. Tobol : H.Š.K. Zrinjski      

Željko L