Završena nogometna sezona u BIH, hercegovački derbi Širokom

Nogometaši Zrinjskog slave drugi pogodak
Željezničar, koji je u prošlom kolu osigurao naslov prvaka BiH, sezonu je okončao remijem u Trebinju protiv Leotara 3:3. Dva gola za plave sa "Grbavice" postigao je Bekrić u 15. i 82. minuti, dok se u stijelce upisao i Svraka u 20. minuti. Strijelci za podmlađeni sastav Leotara bili su Berak u 45. i Vučinić u 68. i 90. minuti.

Željezničar će u narednoj sezoni nastupiti u kvalifikacijama za Ligu prvaka, dok će u pretkolu Evropske lige igrati Široki Brijeg, Zrinjski i pobjednik Kupa BiH Borac.

Široki je u hercegovačkom derbiju pobijedio Zrinjskog sa 2:1. Strijelci za Širokobriježane bili su Šilić (33.) i Varea (45.), dok je jedini pogodak za Zrinjski postigao Žuržinov (38.). Široki Brijeg je ovom pobjedom preuzeo drugo mjesto od Borca, koji je poražen na Koševu od Sarajeva sa 3:0. Golove za Sarajevo postigli su Jahović (50. i 67.) i Handžić (62.).

Zenički Čelik osigurao je opstanak u posljednjem kolu pobjedom na "Bilinom polju" nad Slavijom 3:1. Dvostruki strijelac za Zeničane bio je Kapetan u 33. i 55., dok je pogodak postigao i Purić u 69. minuti. Počasni gol za Slaviju postigao je Regoje u 72. minuti. Zeničani su tako zadržali bod prednosti nad Laktašima, koji su se pobjedom nad Rudarom od 2:0 oprostili od Premijer lige BiH. Stijelci za Laktaše, koji će uz Modriču u narednoj sezoni nastupati u Prvoj ligi RS-a, bili su Novaković (17.) i Ljubojević (52.).

Travnik je na "Piroti" pobijedio Zvijezdu sa 4:1. Dva gola postigao je Dudić (11., 70.), koji je došao do naslova najboljeg strijelca Premijer lige BiH. Po jedan gol za Travničane postigli su Mujakić u 45. i Erić u 90. minuti, dok je Husić postigao jedini gol za Zvijezdu.

Velež se s minimalnih 1:0 protiv Modriče oprostio od svojih navijača, a strijelac jedinog pogotka bio je Kutlačić, koji je u 7. minuti zatresao vlastitu mrežu. Istim rezultatom Olimpik je na "Grbavici" pobijedio Slobodu, a pogodak odluke postigao je Tiago u 64. minuti.

(Fena)