Za Zrinjski i Velež nema novca u prijedlogu proračuna

Gradski derbi, HŠK Zrinjski, Velež, Zrinjski, Gradski derbi Zrinjski - Velež, FK Velež, HŠK Zrinjski, Stadion HŠK Zrinjski, FK Velež, Gradski derbi Zrinjski - Velež, Gradski derbi, Stadion HŠK Zrinjski, FK Velež, Gradski derbi, Gradski derbi Zrinjski - Velež

To se može jasno iščitati iz prijedloga proračuna za 2011., koji će se pred vijećnicima naći na sutrašnjoj sjednici, a u kojemu je planirano drastično 'kresanje' sredstava za Sportski savez. Umjesto lanjskih 930 tisuća maraka, za ovu godinu je predviđeno svega 600 tisuća.

Prođe li ova odluka, Sportski savez će se naći u nezavidnom položaju, a u najgoroj situacija bi se našli Zrinjski i Velež, jer bi ostali u potpunosti bez sredstava, što bi u tom slučaju za njih bilo pogubno.

Velike posljedice

U mostarskim premierligašima, koji ionako 'muku muče' s financiranjem u jeku krize, eventualno rezanje novca bi imalo ogromne posljedice, ali direktori klubova ipak vjeruju da do toga neće doći.

Direktor HŠK Zrinjski Ivica Beus kaže kako to neće dopustiti i kao klub se već bore i lobiraju preko gradskih vijećnika da se sredstva u proračunu osiguraju i bar vrate na prošlogodišnji iznos.
- Imamo potporu gradskih vijećnika i komisija pri Gradskom vijeću s kojima smo već razgovarali. Bit ćemo razočarani ukoliko bi ovakva odluka bila usvojena. U slučaju da eventualno prođe, to bi za nas bila katastrofa, mišljenja je Beus.
I, preko Neretve, u FK Velež su optimistični i vjeruju kako odluka ipak neće proći, i da premierligaši neće ostati bez sredstava.
Direktor Rođenih Himzo Đonko smatra kako je i sama činjenica da bi Zrinjski i Velež mogli ostati bez grantova žalosna i tužna. 

- Ne možemo vjerovati da Grad nije u stanju izdvojiti sredstva za Velež i Zrinjski koji okupljaju sigurno više od 500 djece, ili da se čak o tome uopće i razmišlja. Na žalost, tako je kako je. Mi smo svjesni da je situacija u gradu teška, ali ne možemo vjerovati da bi nas mogli ostaviti bez novca. Nadam se kako će se vijećnici dignuti protiv takvog prijedloga i sumnjam da će im nešto tako proći, kazao je Đonko.

I lani oštećeni

Hasan Šišić, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara, smatra da bi prolazak ovakve odluke imao katastrofalan učinak na ovu instituciju, koja je sve do prošle godine funkcionirala bez većih poteškoća. No, tad se pojavljuju financijski problemi jer im Grad Mostar od predviđenih 930 nije uplatio 155 tisuća maraka.

- To znači da samo još lani drastično oštećeni. Iz tih razloga nismo uspjeli ispoštovati naše obveze prema dobavljačima. I sad ne mogu ni pomisliti što bi se moglo dogoditi prođe li ovakav prijedlog proračuna. Ja ne znam što nam je činiti, kaže Šišić.
Sredstva za Zrinjski i Velež su, kako navodi Šišić, još u 2010. bila prepolovljena u odnosu na godinu prije. Ali da stvar bude gora, ni ta sredstva nisu u potpunosti isplaćena klubovima, koji nisu dobili ni marke za zadnja tri mjeseca.

- Prije dvije godine su dobivali po 15 tisuća maraka mjesečno, a sad, kako stvari stoje, neće dobiti ništa, prođe li odluka. Sramota je da dva premierligaša ostanu bez novca. Razgovarao sam se predstavnicima klubova, i oni su kao i mi razgovarali s vijećnicima i tražili da se ulože amandmani na ovu stavku. Nadam se da će vijećnici imati razumijevanja, rekao je prvi čovjek Sportskog saveza Grada Mostara.
Da stvar bude zanimljivija, proračun Mostara se u odnosu na prošlu godinu neće smanjivati, što znači da nekome u gradu očigledno smeta sport i Sportski savez, koji je možda i jedina institucija, koja se nakon rata ujedinila i funkcionira bez većih poteškoća. No, kad je Mostar u pitanju, to nikoga baš i ne čudi, jer sad nakon kulturnih i medijskih institucija prijeti gašenje i sportskih.

Piše: Dalibor Drlje / dnevni-list.ba