U ime oca i sina i Komiteta svetoga

Možda ova odluka nije zabrinula nikoga, osim one prave, vatrene navijače koji svoje klubove prate na svim utakmicama. Sa navijačke točke gledišta ova odluka, kao i ona prije nje najviše je pogodila navijače Zrinjskog kojima je onemogućeno pratiti svoj klub i na domaćim utakmicama zbog kazne koju je Plemićima odrezao NS BiH.

Odluka o zabrani odlaska gostujućih navijača donesna je nakon navijačkih nereda uoči prijateljske utakmice Željezničar-Hajduk koja upravo zbog nereda nije ni odigrana. Odmah nakon tih neželjenih događaja sarajevski mediji su digli hajku i za nerede optužili Hrvate iz BiH koji su došli u glavni grad BiH napraviti krš i lom. Kada se dokazalo suprotno Komitet za normalizaciju je donio odluku o zabrani odlaska gostujućih navijača na utakmice Premijer lige BiH. Svako normalan se pita zašto je ta odluka donesena nakon te utakmice koja nema veze sa Premijer nogometnom ligom BiH. Naravno ne treba kriti da je uoči ove utakmice bilo navijačkih nereda u Banjaluci i Mostaru nakon kojih su kažnjeni Borac, i posebno Zrinjski sa kaznom kakva se ne pamti na domaćoj sceni.

Uzaludno je danas spominjati kako je FK Sarajevo za nerede puno većih razmjera sa velikom materijalnom štetom i ozlijeđenim osobama prošlo sa manjom kaznom. Ulazak navijača Zrinsjkog u teren osim novčane kazne donio je i kaznu od pet utakmica pred praznim tribinama, a u tim neredima niti je bilo materijalne štete niti povrijeđenih osoba.

Da je prava i pravde prisjetili bi se gospoda iz NS BiH i Komiteta za normalizaciju kada je navijač Željezničara utrčao u teren i fizički napao vratara Slavije. Za taj kako ga je nazvala komisija NS BiH „incident" organizator je kažnjen samo sa novčanom kaznom od 10.000 km. FK Željezničar tog puta nije kažnjen da igra utakmice bez nazočnosti gledatelja. Ne tako davno NK Široki Brijeg je kažnjen sa 3000 km zbog parole kojom su se domaći navijači prisjetili akcije Oluja i hrvatskih generala koji su zatočeni u Haggu.
Sa druge strane opet se valja prisjetiti kako su "nestašni" navijači Željezniča opet ne tako davno na svom stadionu zapalili zastavu Republike Hrvatske i za to naravno domaćin nije kažnjen nikakvom kaznom. Tek je sarajevska policija šturo kaznila vinovnike sa malom novčanom kaznom. Takvih primjera ima još koliko hoćete i očito je da se pravi razlika među klubovima, i to po nacionalnoj osnovi. Spisi o kažnjavanju klubova su javni i dostupni, te se lako može sve suma sumare zbrojiti.

Famozni Komitet za normalizaciju nije reagirao ni kada su opet na stadionu FK Željezničar brutalno pretučeni navijači HŠK Zrinjski i istjerani sa istog, kao ni na pokušaj ubojstva navijača GOŠKA iz Gabele kojima su opet navijači Željezničara postavili klasičnu zasjedu.

Komitet nije reagirao ni na očite sudačke krađe sa čijim je vjetrom u leđa Željezničar osvajao bodove. Na Grbavici su u jesenjem dijelu su teško oštećeni NK Zvijezda i HŠK Zrinjski i upravo zahvaljući tome Željezničar je jesenji prvak. Ne treba biti posebno mudar i pametan pa shvatiti da su Komitet za normalizaciju i jedan od spomenutih klubova u sukobu interesa. Na čelu komiteta je gospodin Osim, a trener spomenutog kluba je njegov rođeni sin. Sumnjam da bilo gdje u normalnom i demokratskom svijetu (kakav mi nažalost nismo) postoji isti ili sličan slučaj.

U susjednoj Hrvatskoj se našao neko moralan i hrabar da razotkrije kriminal i nepravilnosti, i ostaje nada da će se to uskoro desiti i na našim prostorima. Radi mira u kući prelazi se preko svega, a iz gore nabrojanog najbolje se vidi preko čijih se leđa sve na kraju slomi. Kao i sve u ovoj državi tako je i najvažnija sporedna stvar na svijetu mjesto gdje se sprovodi dnevna politika i preglasavanje. Da nije tako ne bi HŠK Zrinjski i njegovi navijači bili primjer kako nekoga treba kazniti, već bi se to učinilo preko leđa nekih drugih klubova koji su očito nedodirljivi.

Ne treba sporiti da danas FK Željezničar igra dobro i da ima u svojim redovima odlične nogometaše, kao i vjernu publiku, ali sve nabrojano ne meže nikoga uvjeriti da je ovo što se radi u NS BiH pošteno i sa jednakim aršinima prema svim klubovima bez obzira iz kojeg grada i županije dolazili. Ide proljeće, jedna je lasta već sletjela u naše susjedstvo, pa se valja nadati da će koja svratiti i u naše krajeve. Dok se to ne desi ostaje nam samo da se molimo, a kako je ova liga multinacionalna onda nam ostaje samo jedna molitva:

U ime oca i sina i Komiteta svetoga...

hercegovina.info