SP 2010: Grupa B

Kvalitetna grupa. U njoj su tri podjednaka kluba i stara legenda, koja slovi za jednog iz šake pune favorita za titulu prvaka. Otvaraju drugi dan susreta u Subotu 12. Po običaju, krećemo od autsajdera ka favoritima:

 

GRUPA  B:

 

 

 

GRČKA         nogomet,SP 2010           

 

 

Država bi mogla "podnijeti" malu proslavu u ovim turbulentnim vremenima, dobro bi im došlo. Ne evociramo EP slavu, munja ne udara dva puta, nego na izlaz iz grupe. Teško, ali nije nemoguće. Grcima je ovo tek drugo putovanje na SP. Prvi put su participirali u Americi 1994 i prošli .... ne baš slavno. Tri susreta, tri poraza sa deset lopti u svojoj mreži, a nula u protivničkoj. Bila je to za Grke generacija slavnih igrača, čija imena se mi nećemo usuditi pokušati napisati pravilno, kao što nećemo ni ovu generaciju. Podsjetit ćemo samo da su oni bili nesuđeni protivnici Hrvatske u doigravanju za SP. Trener Otto Rehhagel je najstariji trener ovogodišnjeg svjetskog prvenstva, a ujedno mu je to i debi. Grčku predvodi već devet godina i ne postoji sila (svjetska) koja bi ga svrgnula sa kormila, tako da igrači moraju dati sve od sebe u svakom trenu, jer će mu na jesen opet odgovarati. Raspored:

 

 

12.7
13:30
 
Grčka:
Koreja

17.7
16:00
 
Grčka:
Nigerija
22.7
20:30
 
Grčka:
 
Argentina

 

KOREJA            nogomet,SP 2010          

 

U prvih 55 godina postojanja SP, uspjeli su se plasirati samo jednom. U zadnjih 25 godina su bili na svih šest, a ovo im je sedmi za redom. Samo su jednom uspjeli izaći iz grupe, 2002., na svjetskom koje su igrali na svom terenu (i Japanu). Tada su završili četvrti. Ovaj put su klub "radilica" uz dva majstora - Parka. Chu-Young Park je mlađi, vrsni napadač Monaca. "Veliki" Park je Ji-Sung, kapetan reprezentacije, svima poznati veznjak Machester Uniteda. Hoće li dva Parka zavladati travnjakom? Jedan bod moraju izvući iz prvog susreta protiv Grčke, jer im je protivnik u drugoj rundi argentinski golijat. Ako pobjede Grke, onda će najvjerojatnije u trećem kolu igrati za sve klikere protiv Nigerije. Slijed susreta:

 

12.7
13:30
 
Koreja:
Grčka

17.7
13:30
 
 Koreja:
Argentina
22.7
20:30
 
 Koreja:
Nigerija

 

NIGERIJA           [Flag of Nigeria]

 

 

 

Nigerijci su za dlaku iznad prethodne dvije ekipe. Ovo im je četvrta ekskurzija. Promašili su Njemačku 2006, ali su bili na sva tri prethodna. U dva prvenstva od tri su se uspjeli provući iz grupe, ali dalje nisu stigli. I ovaj put su najboljih izgleda za prolazak dalje, predvođeni sedmercom iz Engleske lige. Shittu, Yobo, Obi, Etuhu, Utaka, Aiygbeni i Kanu. Prvi od sedam je u prvoj polovini karijere, dok preostalih šest idu niz brdo. Za napad, nema zime, dva pulena su vec tu: Obinna i Martins iz Wolfsburga. Martins je postigao više zgoditaka u 30 utakmica (16) nego Kanu u 82 (13). Martinsu je 25, Kanuu 33 godine. SP otvaraju protiv Argentine, gdje bi bod, da ne spominjemo tri, bio garancija za prolaz. Susreti:

12.7
16:00
 
Nigerija
Argentina

17.7
16:00
 
 Nigerija
Grčka
22.7
20:30
 
 Nigerija
 
Koreja

 

ARGENTINA       nogomet,SP 2010      

 

Argentini je ovo petnaesto uzastopono svjetsko prvenstvo (nisu participirali od 1938 do 1954). U tom nizu su osvojili dvije titule, a ovaj put imaju odlične šanse za treću. U svojim redovima imaju najboljeg, a u najgorem slučaju, jednog od dva najbolja igrača na svijetu - Lionela Messija. Sa njim su u napadu, meni osobito drag, Carlos Tevez i Diego Milito koji se proslavio nedavno u finalu Lige Šampiona. Za kormilom je, isto kao i Messi, prvi ili drugi najbolji igrač svih vremena - Diego Armando Maradona. Sa vrhunca slave, kroz smetljarnike zivota, natrag (preko Kube, doslovce) u argentinski dres. Višim nogometnim silama je dužan jednu ..... 
 
12.7
16:00
 
Argentina
:
Nigerija
17.7
13:30
 
Argentina
:
Koreja
22.7
20:30
 
 Argentina
:
Grčka


Željko L.