FOTO  Škola nogometa NK Široki Brijeg: Nastavak uspješnog rada

Toni Karačić, NK Široki Brijeg, škola nogometa NK Široki Brijeg

Iz godine u godinu svojim radom i rezultatima Škola nogometa NK Široki Brijeg potvrđuje epitet vodeće škole u Hercegovini i jedne od najuspješnijih škola nogometa u cijeloj BIH. Prošle godine juniori ovog kluba osvojili su kup BIH, a i ove godine sve kategorije škole nogometa Široki Brijeg nalaze se pri vrhu svojih natjecanja. To su im omogućili kvalitetni uvjeti koje imaju u svom trening kampu, a uz odlične rezultate koje potižu igrači omladinske škole treba napomenuti da je u prvoj ekipi Širokog Brijega oko 50% domaćih igrača koji su prošli omladinsku školu, kao i to da su iz ovog kluba prošle godine ostvareni jedni od najvećih transfera u BIH - Menalo u Dinamo, Lončar u Rijeku, a prije toga Kožulj u Hajduk, Marić koji trenutno nastupa u Osijeku, Zlomislić u Vojvodini... S obzirom na sve to odlučili smo porazgovarati sa voditeljem škole NK Široki Brijeg Tonijem Karačićem koji je zbog zdravstvenih problema neko vrijeme izbivao s nogometnih terena, ali ipak nije propuštao da prati nastupe omladinske škole.

Zdravstveni status ?

Trenutačno je stanje relativno dobro, taj dio zdravstvenih problema je iza mene i nadam se da ću uskoro se vratiti u punom kapacitetu u rad škole nogometa i općenito nogometa.

I ove sezone sve mlađe selekcije bilježe zapažene rezultate kadetska ekipa trenutno je vodeća, juniori su treći... Kako ste Vi zadovoljni općenito sa stanjem u školi nogometa kao i rezultatima u ovoj sezoni?

To je odlika naše škole i potvrda dobrog rada, kojeg karakterizira jedan kontinuitet. Veliki interes igrača iz cijele BiH koji su već naši članovi i koji će postati je potvrda da smo postali prepoznatljivi u radu sa mladim igračima što je na ponos svih nas u školi nogometa, ali i ljudima koji vode klub.

U rad omladinske škole ste priključili još nekoliko trenera koji bi trebali upotpuniti rad škole?

Moram se zahvaliti ljudima koji vode klub i koji su prepoznali trendove u nogometu, te su nam osigurali dodatna sredstva da možemo uključiti nove ljude u rad škole sve u cilju podizanja još bolje kvalitete rada u školi nogometa. U rad su uključeni bivši igrači kluba Wagner, Bubalo i Hrkać koji su se u punom kapacitetu uključili u rad i sprovode točno utvrđeni plan i program rada sa selekcijama. Igrači imaju privilegiju učiti iz njihovog bogatog igračkog iskustva. Moram pohvaliti njihovu pozitivnu energiju i entuzijazam kao ostale trenere u klubu koji su im svojim iskustvom i radom pripomogli da se što brže adaptiraju na rad u omladinskom nogometu. Naglasit ću da klub iz godine u godinu osigurava još kvalitetnije programske i organizacijske uvjete rada škole za sve selekcije od U-8 selekcije do U-19. Klub organizacijski osigurava sredstva školi da ima preko 1200 akcija što utakmica i treninga koji se sprovode po visokim standardima na razini godine. Škola na najbolji način opravdava ta uložena sredstva natjecateljskim rezultatima gotovo svih selekcija, brojem igrača koji participiraju u prvoj momčadi, kao i transferima naših igrača iz seniorskog tima na osnovu kojih se vraća dio uloženih sredstava u klub.

Danas velik broj mladih igrača prerano odlazi u inostranstvo. Kakav je stav škole obzirom da su vas napustili neki igrači koji su otišli u Samdoriju, Rijeku..., i Vas kao trenera, a i dugogodišnjeg izbornika U-19 BiH zasigurno da imate velika iskustva po tom pitanju?

Sigurno da nam ide u prilog svaki interes nekih evropskih klubova za naše igrače kojih je bilo ranije, a i sada. To je još jedna potvrda dobrog rada u školi nogometa. Stav kluba, a i moj osobni je da se protivimo preranom odlasku maloljetnih igrača vani, normalno u tolikoj mjeri koliko možemo da utječemo na igrača tj. roditelja. Također, praksa je pokazala da većina igrača koji su otišli iz BiH kao maloljetni igrači ogroman broj njih nije iskoristio te blagodati i zabilježio se u ozbiljnom nogometu tako da i neke statistike idu u prilog tome u omjeru 80% naspram 20% igrača koji su iskoristili prerani odlazak.

Mislim opet, trebamo biti realni i da usporedimo naš budžet škole, organizaciju, infrastrukturu, selektivni proces, mnogo je skromniji u odnosu na njih. Međutim, te blagodati imaju svoje prednosti i mane. Prednost je da imaju sve na raspolaganju da razviju svoje sposobnosti na najveći nivo. Mane su odrastanje u neprirodnom ambijentu (bez roditelja, prijatelji, škola...), adaptacija na velike sredine, konkurencija u momčadi, visoka ljestvica u selektivnom procesu, visoka očekivanja i stres kako za igrača tako i za roditelja. U konačnici visoki su zahtjevi seniorskog tima u odnosu na kvalitetu i mogućnosti igrača jer im je lakše kupiti nego stvoriti konkurentnog igrača.

U odnosu na nas koji radimo u mnogo skromnijim uvjetima, ali možemo osigurati optimalan kvantitet i kvalitet treninga i utakmica za selekcije koje su od presudnog značaja za razvoj igrača. Mnogo smo fleksibilniji u radu (ispravljanju tehničko-taktičkih sposobnosti) u selektivnom procesu je manja konkurencija, odrastanje u prirodnom ambijentu (nadzor roditelja, škola, prijatelji), manje stresne situacije. U konačnici zahtjevi lige u seniorskom nogometu su primjereni za mlade igrače u kojima mogu sazrijeti i afirmirati se u konkurentne igrače za europske klubove. Lakše im je stvoriti nego kupiti konkurentnog igrača. Najbolji primjeri za to su naši igrači koji su potvrdili to pravilo: Lončar -Rijeka, Menalo - Dinamo, Kožulj - Hajduk, Marić -Dinamo, Osijek...

Spominjali ste infrastrukturu, kakvo je stanje trenutno, s kojim uvjetima raspolažete za rad omladinske škole?

Mi na raspolaganju imamo klupski kamp koji nam pruža kvalitetne uvjete za rad, u kojima možemo osigurati i provesti organizacijski i programski rad omladinske škole. Na raspolaganju imamo dva prirodna i jedan teren sa umjetnom travom, terene manjih dimenzija, klupsku teretanu, dijagnostiku, sva trenažna pomagala koja su potrebna za kvalitetan rad. Imamo obavezu i zahvalnost prema ljudima koji su vodili i koji vode klub, to je dokaz njihove odgovornosti i entuzijazma, te konačno ulaganja ogromnih financijskih sredstva u klub da bi osigurali što kvalitetnije uvjete rada. Već naredne godine trebali bi imati na raspolaganju novi umjetni teren, postoji mogućnost postavljanja reflektora u kampu, koji će nam osigurati još kvalitetnije uvjete za rad i da ćemo u budućnosti opravdati epitet vodeće škole u Hercegovini i jedne od vodećih škola u cijeloj BiH.