Predstavljamo moguće protivnike HŠK Zrinjski u LP: Spartaks Jurmala

Stadion HŠK Zrinjski, Liga prvaka
Spartaks Jurmala

Davno su prošli dani jakog latvijskog nogometa sa jakim Skontom koji je izbacivao Olimpiju, Aberdeena, Dinama iz Minska i Rapid iz Bukurešta i slične favorite. Iz 2015. godine seže nešto značajniji skalp protiv irskog St. Patrick´s Athletica. Još ranije je bila za Latvijce najslavnija nogometna 2004. godina kad su igrali Euro. I bili prilično dobri, pamti se 0-0 protiv super jake Njemačke. Vremena Verpakovskisa, Štolcersa, Paharsa, Astafjevsa, Laizansa i drugih su prošla, a danas je Latvija jedna od lošijih reprezentacija u Europi. Mlađi ih se i ne sjećaju. Dobra stara vremena. Danas je prvak Spartaks iz Jurmale, grada koji je bio poželjna destinacija za brojnu sviti ondašnjeg Sovjetskog Saveza, čak i predsjednike Brežnjeva i Hruščova koji su rado bili gosti u ovom baltičkom ljetovalištu. Spartaks je zadnje dvije godine prvak svoje zemlje, u Europi je bez značajnih rezultata, možda tek spomenuti izbacivanje podgoričke Budućnosti iz 2015. godine. Ipak, s obzirom da ekipa igra dosta zatvoreno može stvoriti problem mnogima, pa je prošle godine Astana jedva prošla s ukupnih 2-1.

Prošle sezone vodio ih je ultra defanzivni trener iz Poljske Zub, dok ih sad vodi Rus Grishin koji je vodio juniorsku ekipu CSKA Moskve s kojom ima par trećih. i jedno drugo mjesto, a vodio je i Rusiju U19. Ove godine došao je na klupu ekipe i postavio ih u formaciji 5-3-2, iako je ranije preferiran 4-2-3-1 sustav. Ekipa je pod njegovim vodstvom igrala promjenjivo, u 7 utakmica 4 je pobjedio, jednom odigrao remi, dok je 2 puta izgubio.

Nerugals- golman koji je branio samo u svojoj zemlji, nema nastupa za reprezentaciju, u utakmicama protiv Astane branio odlično. Iako je na klupi povremeni reprezentativac Pavlovs, Nerugals je s pravom prvi golman koji djeluje dosta sigurno.

Freimanis- povremeni reprezentativac Latvije, već veteran je prirodni desni bek ali ovdje igra lijevog beka jer nema tko drugi. Pušnjakov koji je igrao na ovoj poziciji protiv Astane je otišao u bjelorusku Gorodeyu. Freimans je već veteran sa 34 godine, a osim avanture u Irskoj, sve godine je proveo u Latviji. Nije impresivan.

Mihadjuks- veteran sa 38 godina je stopera nekad igrao za Latviju. Izvrstan u skoku, ali spor. Ništa specijalno.

Kosorić- Srbin koji je puno utakmica odigrao za Želju i puno manje za Radnik sad je bitan oslonac Spartaksa u obrani. Znamo ga iz PL BiH pa prosudite koliko je dobar.

Oss- stoper od 26 godina je reprezentativac Latvije, vrlo visok i opasan u skoku. Isto nešto sporiji, ali je u skok igri i prekidima vrlo opasan. Dobar stoper.

Slampe- desni bek koji se ni po čemu nije isticao protiv Astane.

Vardanjas- reprezentativac Latvije, defanzivni vezni dobrog udarca s distance. On je i dao gol Astani ljetos. Treba ga se čuvati kad je blizu šesnaesterca. Moguće da će na ovoj poziciji igrati i Srbin Kovačević.

Stuglis- def vezni koji je prošao sve selekcije Latvije nije značajno odskakao. Fizički snažan igrač.

Maleev- nešto ofanzivniji vezni igrač iz Rusije je došao kasnije, te nije igrao protiv Astane. Statistika ne upućuje da bi mogao biti velika opasnost.

Visnakovs- još jedan veteran sa 34 godine i čak 78 utakmica za reprezentaciju igra na desnom krilu i u napadu. Zasigurno najopasniji pojedinac, u 7 utakmica ove godine dao 4 gola i imao 2 asistencije. Igrao u Poljskoj, Rusiji i Moldaviji, a u klub je stigao u veljači.

Garaucs- prvi napadač ekipe je bio opasan u kontrama i za Astanu iako nije poentirao. Pravi je internacionalac, igrao je u Švicarskoj, Rumunjskoj, Moldaviji, Rusiji i Serii B. Morali bi dobro obratiti pažnju na njega ako se budemo sastali s ovom ekipom.

Zaključak: Europske utakmice će igrati zatvoreno i vrebati iz kontri preko Garaucsa i Visnakovsa. Dojam je da ih moramo brzo otvoriti i onda ne biu trebalo biti preteško. Naše šanse procjenjujem na nekih 60 %.

by Galatamanijak/HERCEGOVINA.info