PL: 16 KOLO Najava

PL, Zeljko L, nogomet
Evo nas, Dragi moji, na samome pragu! Da ne gubimo vrijeme, idemo odmah uskociti u PL:
 
13. Slavija Capajebo - 1. NK Siroki Brijeg
 
 Prvi susret je teskih nogu i slomljena srca odigran 0:0. Prokleti "Europski mamurluk"! U narednih 14 kola domacin, proslogodisnji pobjednik Kupa, nije uspio doci sebi, dok su Plavi pregazili svoje "demone" i marsiraju ka uskrsnucu na Europskoj sceni. Slaviju mnogi karakteriziraju kao dobru ekipu, a ista ekipa igra 2 boda bolje od ispadanja. Cak ta ekipa sanse za Europu gaji u Kupu, gdje su stigli do polufinala. U jednoj rijeci: "enigma". Kod kuce su pobijedili 4, te odigrali dvije nerjesene. Jedini poraz im je donio Borac. Plavi se osjecaju komforno izgubivsi samo jednu od zadnjih 5 protiv Slavije u zadnje dvije i pol sezone, proslog proljeca u prvom kolu. Remi iz ovogodisnjeg prvog kola predstavlja ujedno jedina dva prosuta boda Sirokog na domacem terenu (7-1-0). Do gostovanja u Mostaru, Siroki je odigrao famoznih 11 utakmica bez poraza, a samo dvije nerijesene na strani ! Zadnji poraz prije toga je bio od Borca u Banjaluci (3:2). Slavija je u 6 zadnjih, 4 kod kuce uzela samo 7 bodova.     
 
Svih Vremena: Siroki 5:4 sa 2 remija
 
2. FK Borac - 16. FK Laktasi
 
Borac je sezonu poceo sa upecatljivih 2-0 u Laktasima i time nagovjestio svoj kurs, a domacinu donio ruznu vijest da im se lose pise. Ovaj put se igra u njihovom glavnom gradu, sa objema krunama Borcu na pameti, dok Laktasi vise o koncu sa patuljastim bodovnim ucinkom. Unatoc gubitku svoga ponajboljeg igraca Bilbije, koji je otputovao u Vojvodinu, Borac bi se trebao zavezanih ociju prosetati kroz ovo.. Cijela bi se prognoza mogla sazeti u jedan podatak: u zadnjih 10 utakmica Laktasi su osvojili, ni vise, a ni manje no 1 jedini bod. U takvoj situaciji ni sudac Panic nebi imao obraza "pogurati" buduce drugoligase. 
 
Svih Vremena: Borac 2:1
 
15. FK Sloboda - 3. FK Sarajevo 
 
Sto se zbilo sa "Europskom" Slobodom? Mozda im 1.7 miliona duga ne dopusta spavati, pa onako umorno "bauljaju" po terenima. Posjecenost im se prepolovila, ni zara vise nema. Ostala je samo sol i bol u Tuzli. Na noge im dolazi jedan od najbolja 3 kluba u ligi. Kosevljani su u posljednjem kolu priredili iznenadjenje tjedna pobjedivsi Borac u Banjaluci sa 1:0, dok su zadnjih 9 meceva odigrali pretrpivsi samo jedan poraz u gostima kod Sirokog od 2:0. Tom nizu se mogu dodati par kola Kupa, gdje su na kraju bez poraza ispali. Sloboda je iz zadnjih 7 kola uspjela izvuci 4 boda, sva od proslogodisnjih drugoligasa. Prvi susret je prosao 1:1. 3 boda bi Sarajevu bila velika kao kuca jer igraju jednu manje kod kue u ovoj polovici sezone.
 
Svih Vremena: Sarajevo 7:2 sa 6 nerjesenih (samo u PL) 
 
11. NK Travnik - 4. FK Velez
 
Znamo svi da je Travnik u stanju zabiti svakome, te da znaju i grubo kad zatreba (sto prakticiraju i kad ne treba), a koliko su u ovome slucaju zeljni osvete, ostaje da vidimo. Prvo kolo je proslo oznaceno "petokrakom" u mrezi Travnika i Velezovim novim aktom koji niti malo nije podsjecao na proslu sezonu. Sada stvari idu u drugu krajnost. Velez u Travniku jos uvijek nije primirisao golu, jos manje pobjedi, dok je on bio na strani primanja "petokrake" (5:0). Dobar zaplet za jos bolji rasplet, nadamo se. Velez putuje 8 puta ove polusezone, pa ce morati "ginuti" za svaki bod na strani ako zele biti u Europskoj poziciji na koncu. Za sada su samo bod izvan te slike, sa boljom gol razlikom.  

Svih Vremena: Velez 3:2
 
5. NK Zeljeznicar - 14. FK Celik
 
Ove zime osjetili su se prvi, mozda opravdani, vjetrovi samopouzdanja sa Grbavice. "Zasto ne i dupla kruna ?" pitali su se. Pogresno ste pogodili. Nisu to bile izjave najvatrenijih navijaca, nego igraca nakon remija na Poljudu. Kome treba Red Bull, izgleda da i Hajduk "daje krila". Prvi ce to imati priliku testirati Celik. Tanak je kao papir, ako ne i tanji, sa 14 bodova, samo jedan bod van provalije. U Sarajevu je zadnji put slavio  prije 7 godina, a ove sezone uspio izvuci samo 2 boda iz 7 gostovanja, sto moze biti protumaceno na dva nacina. Prvi: vrjeme mu je to preokrenuti, ako moze Zrinjski moze i Celicni Celik. Drugi: nema te sile. Ostaje da vidimo, al mi vjerujemo u domacina.
 
Svih Vremena: Nerijeseno 6:6 sa 3 nerijesene
 
6. HSK Zrinjski-NK Zvijezda 12
 
DANAS MEDITACIJA, SUTRA UJUTRO (uz kafein, ako preferirate) MINI ELABORAT uz prognoze svih utakmica. Ovo ispod izgleda ruzno..... 
 
Svih Vremena: Zvijezda 2:1
 
9. FK Rudar - 7. FK Leotar
 
Rudar bi trebao biti svjez i jak, mozda i malo ljubomoran, jer ipak nije lako biti jedini tim u ligi koji nije mrdnuo iz svog dvorista na pripreme. No, mozda je to formula za uspjeh, ostaje da vidimo. Prvu je utakmicu Leotar dobio na svom terenu sa minimalnih 1:0, dok je gost objelodanio svoj stil, defanzivnu i ostru igru, bez ikakvog 'stovanja prema rezimeo suparnika. Rudar je iz 7 domacih utakmica izvukao odlicnih 19 bodova, dakle bez poraza, sto ako ponovi po pitanju bodova garantira mu toplo i ugodno prvoligasko ljeto. Tome u suprot, njegovi navijaci su ljubitelji zimskih radosti. Oni su svojim sugradjanima priredili Snjeska Bijelica tijekom ove zime u jeku velikih padavina.    
 
Svih Vremena: Leotar 1:0
 
8. Modrica Maksima - 10. FK Olimpik
 
Modrica trenutno vrsi neku vrstu "perestrojke", a mi se nadamo da njihova nece rezultirati istim posljedicama kao i Sovjetska - raspadom sistema. Dok se situacija ne iskristalizira, malo sto mozemo reci. Prvi je susret ovih timova prosao 2:2 na Otoci. Ovdje Uljari imaju prednost terena i protivnika koji se pomalo "umorio" odigravsi zadnjih 5 bez pobjede sa 2 osvojena boda, sve uz 2 postignuta gola. Slabo.
 
Svih Vremena: 0:0 uz jednu nerijesenu.
 

 
Zeljko L