Opet nacionalizam na Grbavici: Navijači Željezničara skandirali Ubij srbina i zapalili zastavu Srbije

03.09.2012

Nogometna bh. tragedija nastavljena je i u petom kolu elitnog natjecanja, mjesto radnje ponovno je bila sarajevska...

...„Grbavica", a glavni likovi navijači Željezničara, koji su na meču sa Slavijom (2:0) spalili zastavu Srbije, uz već dobro poznate povike „Ubij, ubij Srbina".

„Manijaci" su tako nastavili ustaljenu praksu da svaki put kada njihov tim igra sa ekipom iz Republike Srpske prirede sličnu koreografiju, koja je ovog puta upotpunjena političkim transparentima, te bacanjem kamenja i baklji prema gostujućim pristalicama „sokolovima".

Željini navijači su tijekom cijelog meča vrijeđali igrače, stručni štab, upravu i navijače Slavije, a vrhunac se dogodio sredinom drugog poluvremena. „Manijaci" su prvo istakli politički transparent „Spomen na genocid zabranjena je tema, a za veličanje ratnih zločinaca kazne nema. Dok drugi rade sve što žele, kriminalci iz Niona nama pravdu dijele. Neka kazne postanu veće - ‘manijaci' Srebrenicu zaboraviti neće". Potom su zapalili zastavu Srbije, nakon čega su krenuli u juriš na sjevernu tribinu gde su bili stacionirani „sokolovi".

Bijeljinski sudac Predrag Stankić tada je prekinuo utakmicu, a prema riječima direktora Slavije Zdravka Šavija, to nije uradio zbog spaljene zastave i uvreda, već zbog bakljade. Prema Šavijinim riječima, klub iz Istočnog Sarajeva je kao sportski prijatelj izašao u susret Željezničaru, pristao na sve promjene termina, a zauzvrat je dobio uvrede ispod svakog ljudskog dostojanstva.

- Toliko mržnje, uvreda i provokacija nismo doživjeli u posljednjih 50 godina. Poniženi smo. Sramota je da se ovakve stvari još uvek dešavaju u 21. stoljeću. Predstavnici Željezničara su vršili konstantan pritisak na sudca, ulazili u teren, a o uvredama na račun uprave i trenera Čapljića neću ni govoriti. I pored svega, potrudit ćemo se da u proljetnom revanšu Željezničaru pokažemo kako se ponašaju pravi domaćini - poručio je Šavija, uz konstataciju da će se klub oglasiti službenim priopćenjem.

Iako je Željo na kraju slavio sa 2:0, igra je ostala u sjenci incidenata. Trener Slavije Vlado Čapljić ogorčen je i atmosferom, ali i činjenicom da je prekid zaustavio njegove izabranike u naletu ka izjednačenju.

- Na „Grbavici" su se događale mnogo ružne stvari. Žao mi je zbog toga jer smo zaslužili ljepši ambijent. Žao mi je i jer smo u uvodnim minutima drugog poluvremena bili bolji tim, stvorili dvije, tri izgledne prilike, bili nadomak izjednačenja, a onda je došao taj prekid. Rezultatom nisam zadovoljan, ali jesam zalaganjem, mada su mnoge moje igrače sputali pritisak i ambijent - izjavio je Čapljić.

Press.ba

loading...