BiH država u kojoj nitko ne vodi računa o mladim nogometašima

Zrinjski-Olimpic
Ovaj puta nećemo o politici, ona nas je i dovela na ovakve niske grane. Tema ove priče su mladi nogometaši u BiH o kojima skoro nitko ne vodi računa. U svim normalnim državama na svijetu mladi igrači se prate od malih nogu, ulaže se u njihovo napredovanje, te se sukladno  tome dobiju domaći nogometaši koji postaju nositelji igre u svojim klubovima i reprezentacijama.

Nažalost u BiH to nije slučaj, i postoji puno stvari koje bi trebalo promijenuti na bolje, ali nažalost čelnici saveza su zaokupljeni samo A selekcijom, i imaju samo jedan cilj, a on je kako se ukrcati u zrakoplov za Brazil o trošku poreznih obveznika ove zemlje.

Priča prva: Sustav igranja u omladinskim ligama je totalni promašaj, a pravilo da iz omladinske lige ispadaju momčadi čiji seniorski sastav ispadne iz Premijer lige graniči sa najvećom gluposti. Tako smo imali slučaj da mladi nogometaši Slobode koja ima jednu od najboljih omladinskih škola u BiH zahvaljujući tom glupom pravilu ispadnu iz Premijer omladinske lige u niži rang. Slično se lani dogodilo i mladim nogometašima Kozare iz Gradiške koji su bez obzira što su igrali možda i najbolji nogomet u juniorskoj ligi platili ceh tom glupom pravilu. Zašto gospodo kažnjavate mlade nogometaše uredbama i pravilima koje nemaju veze sa nečim što se zove sport i viteško natjecanje? U državama u okruženju omladinske lige igraju najbolji klubovi, a ne oni čije su seniorske momčadi u prvoj ligi.

Priča druga: Do lani u Premijer ligi za klubove moglo je nastupiti po osam stranaca. Ove godine je to smanjeno na šest, ali i to je previše kada se zna da ti stranci zauzimaju mjesta u momčadima mladim nogometašima koji izlaze iz omladinskih pogona. Zar nije suludo da se dovode isluženi igrači iz okruženja na zalasku karijere, dok mladi nogometaši koji završe juniorski staž moraju sreću tražiti po niželigaškim klubovima ili objesiti kopačke o klin. Pravilo da tri mlada nogometaša moraju biti na popisu svakog kluba za utakmice Premijer lige je samo mazanje očiju javnosti, jer ti mladi igrači većinom griju klupe (čast izuzecima).

Priča treća: Odlazak u Brazil sve je poremetio, pa i igranje omladinske lige. Premijer liga već je davno završila, a omladinske lige još traju. Po kalendaru natjecanja kadetske i juniorske trebalo bi biti odigrano još jedno kolo, a današnji pogled na ljestvice kaže da pojedini klubovi imaju odigrane po dvije utakmice manje od onih 29 propisanih. Umjesto da se bar dva zadnja kola odigraju sve utakmice u isto vrijeme pravi se prostor za manipulacije i namještnje rezultata.

Gospodo iz NS BiH djeca iz omladinskih pogona naših klubova su naša budućnost. Možda za vas za nekoliko godina isti ti mladi nogometaši odvedu na neko drugo Svjetsko prvenstvo. Da bi se to dogodilo trebate povesti računa o njima. Ukoliko se ne pozabavite sa tim ovo će Vam možba biti i posljednje veliko natjecanje. Na iduće Vas sigurno neće odvesti veterani iz okruženja. Mladi nogometaši Zrinjskog, Slobode, Kozare, Širokog Brijega, Sarajeva, Željezničara i svih ostalih klubova zaslužuju mnogo više pozornosti od one koju im vi dajete i koliko vodite računa o njima.

HERCEGOVINA.info