Amerikanci sa zlatom oko vrata nakon 16 dugih godina

Mrežica s koševa u Sinan Erdem Areni odlazi u SAD. Nakon 16 godina Amerikanci su ponovno prvaci svijeta. Zavrijedili su krunu pobijedivši domaćina Tursku (81:64). Specijalci Mikea Krzyzewskog nisu se dali zbuniti navijanjem 15.000 fanatičnih gledatelja koji kao da su pošli u sveti rat protiv američke dominacije.

I u finalu prednjačio je najbolji igrač prvenstva (MVP) Kevin Durant (28 koševa). Početkom drugog dijela sa svojom je šestom i sedmom tricom (za 48:32) potopio sve nade domaćih. Turski enbeaevci igrali su šaroliko. Turkoglu je igrao premalo (23 minute) i ubacio 16 koševa, a konfuzni Iljasova sedam. Potonjem nije pomoglo ni to što je prvi put skinuo zaštitnu masku za nos. Igrao je kao da je nokautiran.

Srbi su u dvoboju za treće mjesto bili neprepoznatljivi, pa su broncu osvojili poletni Litavci (99:88). Slavili su na krilima Jankunasa (15), Kalnietisa (14), Jasaitisa (14), a ponajprije Kleize (33 koša), koji se naplatio za lošu utakmicu s Amerikancima. Između treće i četvrte četvrtine plesačice CSKA otplesale su užičko kolo, no iscijeđeni Srbi svoje su otplesali večer prije, u dramatičnom polufinalnom porazu protiv Turaka, u kojem spornim drže više od 30 sudačkih odluka. Sve je bilo gotovo i znatno prije no što je nervozni Teodosić u 33. minuti poslao suce u onu stvar (84:62). Uslijedilo je litavsko slavlje uz sedam bubnjara, koji su njihovim navijačima davali ritam. Uslijedila je i presica, koju je srpski izbornik iskoristio za monolog "Moj obračun s Fibom". Osim na suđenje žalio se i na tretman i nemoral:

– Turci su bili odlični domaćini, no po suđenju i Fibinoj organizaciji prijevoza i treninga, ovo je najlošiji SP. Nakon polufinala držali su nas u dvorani do dva sata iza ponoći, kažu zbog sigurnosnih razloga, a potom su nam dali prvi trening ujutro, prije Litavaca, koji su igrali prije nas. Ako analiziraju ovo i loše suđenje i kažu da je sve u redu, onda glavni tajnik Fibe Baumann i sportski direktor Kotleba trebaju dati ostavku. Zar ćemo po cijenu sponzorskih ugovora za njihove bolje plaće dozvoliti razvaljivanje košarke?

Jedan žalac usmjerio je Ivković i prema kolegi Boši Tanjeviću, turskom izborniku:

– Gdje je tu moral? Tom Ašiku treba netko reći da ne može glumiti ozljedu samo da ne bi morao izvoditi bacanja.

U utakmici za peto mjesto Argentinci su pobijedili Španjolce (86:81), a najbolju petorku prvenstva čine Teodosić, Turkoglu, Durant, Kleiza i Scola.

Autor: Dražen Brajdić | Istanbul

izvor:http://www.vecernji.hr/