Ima slike nema tona: Vuvuzule su božija milost za BHRT

nogomet, SP 2010, bhrt, satelit, htv mostar, sindikat htv mostar
Sam početak prvenstva donio nam je hladan tuš što se tiče kvaliteta nogometa, ali i nesnosne buke koju proizvode vuvuzele. Kada smo se ponadali da je to najgore što nam se može desiti danas je uslijedio još hladniji tuš koji nam donijela vijest:

Kako je Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) otkupila ekskluzivna medijska prava za prijenos Svjetskog prvenstva na teritoriji BiH, to znači da kablovski operateri u BiH mogu distribuirati prijenos Svjetskog prvenstva samo u programima BHRT i njezinih članica.

Za one koji ne kontaju o čemu se radi ukratko objašnjenje je da smo svi prisiljeni gledati SP na programu BHRT. Čim sam vidio tu vijest sjetio sam se vremena prije nekih 12 godina kada su nam vjerojatno isti ukinuli zemaljsku HTV kako bi nas prisilili da gledamo njihovu tv. Tih dana ponosa i slave kada su Vatreni koračali Francuskom tisuće nezadovoljnika bili su prisiljeni zadužiti se i kupiti satelitske tv prijemnike kako bi uživali u SP, ali i u svom maternjem jeziku.

Tada smo imali nekog izbora, danas nažalost dekret koji je zatamnio sliku na kanalu koji emitira HTV 2 koji prenosi utakmice SP. Malo dalje od njega kanal HTV Mostar na koji nije zatomljen, ali na ekranu samo natpis OPĆI ŠTRAJK.

Tako se uči demokracija u zemlji zvanoj čudna Bosna i Hercegovima u kojoj svi imaju ista i jednaka prava, pa valjda zato su i svi prisiljeni gledati istu televiziju. To što je ta televizija u službi samo jednoga naroda i što nema puno veze sa profesionalnošću najmanje je bitno.

Tko je uzeo poticaj za ovakvu odluku i pristanak na istu? Tko je toliko lud pristati da mu se ugasi profesionalna tv postaja u zamjenu da gleda krajnje neprofesionalnu tv stanicu punu dosadnih komentatora koji u samo 90 minuta izreknu toliko gluposti da je to teško nabrojati. Na kraju krajeva tko to nam brani da slušamo svoj materinji  jezik? Hoće li i nakon ove sramotne odluke naši političari biti u dva bloka pa će nam objasniti njihovu istinu?

Hoće li Željko Komšić, Slavo Kukić , fra Petar Jelač i njima slični opet reći da smo mi izmanipulirani od strane političara i da moramo biti poslušne ovčice koje bulje u ovu za nas stranu televiziju. Pita li se itko na ovom svijetu kako bi se osjećali švicarci čija reprezentacija sasvim dobro pronosi slavu svoje države da svi gledaju utakmice na njemačkom jeziku, a da se pri tome zanemare francuski i italijanski?

Danas sam na facebooku pročitao jednu nezgodnu kletvu koja glasi: Dabogda ti vuvuzele svirale u svatovima, ali nas je stigla još gora koja glasi: Dabogda bili prisiljeni gledati BHRT. Nakon odgledanih tisuće i tisuće utakmica i kao čovjek koji uživa u nogometnoj atmosferi večeras sam bio prisiljen gledati utakmicu bez tona. Ima slike, nema tona, i kada pomislim  bolje je tako. Vuvuzele su božija milost za komentatore BHRT-e.

hercegovina.info