Sjećanje na čovjeka koji je sanjao o slobodnoj hrvatskoj državi

Nakon mise zadušnice uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na grobu pokojnog brigadira, na mjesnom groblju u Vitini, a zatim i kod poprsja Ludviga Pavlovića - Lutka u parku u Vitini. Na mjestu njegove pogibije u Studenim Vrilima, na prometnici Posušje - Tomislavgrad, također su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Ljubuški na dostojanstven način još se jednom prisjetila hrvatskog viteza koji je čitav svoj život posvetio stvaranju hrvatske države i slobode svoga naroda. Prigodnom programu obilježavanja 21. godišnjice pogibije Ludviga Pavlovića nazočilo je i izaslanstvo HSP-a BiH te predstavnici općine Ljubuški, piše dnevni list.

Veliki heroj

Heroj o kojem se priča, koji je urođenom buntovnošću i srčanošću bio predodređen doživjeti mučeničku sudbinu, Ludvig Pavlović - Lutko, rođen je 10. travnja 1951. u Vitini, općina Ljubuški. Ludvig je od malih nogu od oca Slavka slušao priče o slobodnoj hrvatskoj državi sanjajući da će jednog dana dočekati slobodu za sve Hrvate na ovim prostorima. S tim uvjerenjima sa samo 16 godina odlazi u bijeli svijet jer se jednostavno nije mogao pomiriti s činjenicom da živi u državi gdje hrvatski čovjek ne može slobodno živjeti.
Ludvigova skupina od 19 momaka, poznatija kao Bugojanska, pripremala se za akciju "Fenix" u logoru u Austriji i 20. lipnja ušla u Jugoslaviju kod Dravograda. Nisu kanili ubijati, nego obznaniti da su upali i da stvaraju hrvatsku državu. Više od dva mjeseca te davne 1972. godine vodili su iscrpljujuće borbe protiv JNA i pričuvnog sastava policije.
Tom prilikom poginulo je njih 15, a četvorica su zarobljena, među kojima je bio i Ludvig Pavlović koji je na suđenju u Sarajevu najprije osuđen na smrt, a potom pomilovan na 20 godina robije. Kaznu zatvora izdržava u Zenici i Srijemskoj Mitrovici. Pod sumnjivim okolnostima pogiba kao pripadnik HVO-a u sukobu s JNA 18. rujna 1991. u Studenim Vrilima, na cesti između Tomislavgrada i Posušja.

Danas film o "Fenixu"

Obilježavanje 40. obljetnice operacije "Feniks" nastavlja se danas u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom uz niz predavanja o akciji "Fenix" kao i projekcijom filma "Akcija 'Fenix '72.'".
Organizator je HVIDR-a Zapadnohercegovačke županije, a suorganizatori su Hrvatska uzdanica Zagreb/Geelonge, Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva - Zagreb i Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo - Sarajevo. Pokrovitelj je Ministarstvo branitelja ZHŽ-a.