FOTO/VIDEO  U rodnom mjestu prve dame Melanije Trump: Sevnici

Melanija Trump, Donald Trump
Nas i Rusa 300 milijuna - svojedobno su se hvalili Crnogorci neformalnim statusom regionalne sile. Malobrojni Slovenci su dugo čekali, ali su, bogme, i oni dočekali svojih pet minuta ili godina slave.

Njih i Amerikanaca 320 milijuna, pa vi i dalje pričajte viceve tipa "zašto slovenska djeca na tjelesnom moraju vježbati u dvorani - jer prelaze sve granice" ili "koje su boje slovenski tenkovi - oba su zelena". Kad se Šesta flota uskoro parkira u Savudrijsku valu, zapet će vam u grlu sve slične šale.

Turistički procvat

U rodnom mjestu prve dame Melanije Trump - Sevnici - ne osjeti se odmah na prvi dojam novostečena politička grandioznost, ali je mali industrijski gradić uz Savu i željezničku prugu s prvom trumpovskom zorom opsesivno obuzela neka nesvakidašnja dinamika.

Velika američka zastava koči se u centru mjesta, fali samo natpis "Dobrodošao, predsjedniče", a lokalna spadala već pomalo grintaju na kamere i novinarske objektive što im remete uobičajenu jesensku dosadu.

Gradska uprava nada se turističkom procvatu, konobari očekuju puno bogatiji inkas, a i prvi susjed roditelja Melanije Trump - Franc Zagorc zvani Frenki - ima neke svoje, sasvim konkretne planove. Franc je pčelar i proizvodi savršenu rakiju medicu, mrtvoga bi digla iz groba.

Pred svojom kućom, odmah iza Melanijine, već je poslagao dvadesetak košnica s namjerom da ih uskoro prebaci pred Bijelu kuću, a školska su ih djeca čak oslikala prigodnim crtežima. Već dogodine - realan je Franc - imat ću oko tonu prvoklasnog "Meda prve dame". Nek je kilo petsto dolara, meni dosta.

Već se detaljno raspitao: u Washingtonu ima javora, lipe, akacije, kestena, a sve to garantira vrlo kvalitetnu ispašu. Što je najvažnije - hvali se Franc - nadaleko nema nikakve pčelarske konkurencije.

On i Melanijin otac su prije tridesetak godina otprilike u isto vrijeme kupili placeve u ovome dijelu Sevnice i zajedno su kuće gradili. Franc je radio na željeznici, a Viktor Knavs bio je trgovački putnik "Tomosa", da bi kasnije otvorio trgovinu autodijelovima.

Melanijini roditelji su u Sloveniji sad jednom-dvaput godišnje, većinu vremena čuvaju unuka Barrona u SAD-u. Zadnji put su bili u julu - veli Franc - Viktor je navratio samo na dan upaliti grijanje da mu zimi ne popucaju cijevi. S njim sam kratko popričao i bio je već onda uvjeren da će njegov zet Donald biti sljedeći američki predsjednik. Koliko ih ja poznajem, oni će se sad isto preseliti k Trumpu u Bijelu kuću, šali se susjed Zagorc.

Radnički kvart

Pisalo se da je Trumpov punac bio član Saveza komunista, je li to istina? - raspitujemo se šćeto-neto i iz prve ruke.

"A čujte, nekad su svi koji su htjeli dobar posao bili u partiji" - odgovara diplomatski ovaj željezničar u mirovini.

Čini se da glasine o infiltraciji bivših komunista u najmoćnije tvrđave svjetskog imperijalizma imaju vrlo konkretne temelje.

Moglo bi se reći da su Viktor i Amalija Knavs bili prilično tipični izdanci generacije što je od zemlje odijelio plimni val naglog industrijskog razvoja u bivšoj Jugoslaviji. Oboje su rođenjem iz Sevnici gravitirajućih sela.

Ovaj relativno mali gradić, tek pedesetak kilometara udaljen od Zagreba, imao je već od konca pedesetih prilično jake privredne subjekte u tekstilnoj, kemijskoj, metalskoj i industriji obuće.

Ovdje je sjedište i danas slavne "Lisce", trikotaže ženskog rublja i kupaćih kostima, a tu je i "Jutranjka", tvornica modne konfekcije u kojoj je kao dizajnerica radila Melanijina majka Amalija.

Prije nego su koncem osamdesetih sagradili kuću, roditelji aktualne prve dame SAD-a živjeli su sa dvije kćeri u društvenome stanu u klasičnom radničkom kvartu s puno bosanskih prezimena na portafonima, a koji i danas nosi "revolucionarno" ime Naselje heroja Maroka.

Alojz Kolman Marok bio je slovenski partizan i narodni heroj Jugoslavije koji je koncem 1944., nakon što je u zasjedi bio opkoljen od nacista, izvršio samoubojstvo da neprijatelju živ ne padne u ruke. U Marokovu naselju na broju 27 tipična je socijalistička četverokatnica, danas, doduše, s obnovljenom i energetski učinkovitom fasadom.

Oko nje su se sestre Knavs svojedobno igrale skrivača i školice. S njezina trećeg kata krenula je u svijet Melania Trump i isključivo vlastitim nogama došla do trona svijeta. Negdje drugdje bila bi simbol proleterskog uspjeha i vitalnosti, ali na ovim prostorima ljudi su ipak primarno zavidni i zajedljivi.

Vrijedna i poštena

Nekad je susjeda Knavsovih bila i gospođa Mojca koja nam je locirala balkon iza kojeg su se davno, u slovenskim maglenim noćima, rojili mladenački snovi Melanije Knavs o uspjehu i svjetskoj slavi. Hoće li, zahvaljujući slavnoj sugrađanki, sad konačno i čitavoj Sevnici svanuti bolja zora?

Gospođa Mojca nema baš velikih nada da će to popraviti nezaposlenost, pogotovo mladih. Ona je s mnogima, primjerice, radila u "Kopitarni", sve dok vlasnik pogone radi pojeftinjenja proizvodnje nije premjestio u Srbiju. Ni Slovenka u Bijeloj kući, skeptična je Mojca, neće promijeniti takvu praksu.

Melanijina prijateljica iz mladosti i sadašnja ravnateljica osnovne škole u Sevnici Mirjana Jelančić ipak se nada boljem.

Ni Slavica Ecclestone nije nakon svjetskog uspjeha zaboravila svoj rodni kraj, nada se, pa vjerujemo da neće ni ona. Bila je vrlo vrijedna, poštena i ljubazna cura, sklona tradicionalnim vrijednostima - hvali je generacijska družbenica Mirjana.

Ona se već bacila u potragu za nekadašnjim školskim zadaćama i slikama prve dame SAD-a u školskoj arhivi, pa će joj kad se odluči odazvati pozivu da posjeti svoju nekadašnju školu prirediti izložbu kao malo iznenađenje. Melanijina škola se, međutim, također još uvijek zove po nekadašnjem partizanu i skojevcu Savi Kladniku.

Čak mu je i bista s titovkom na glavi posve netaknuta u školskom dvorištu. Kako ćete Donaldu Trumpu objasniti da djeca u školu ulaze pored spomenika komunjari? - pitamo dobrohotnu ravnateljicu oko koje se roje prvašići.

- Nemamo mu što objašnjavati, to je dio naše povijesti i naše tradicije - spremno uzvraća.

Nije lako ni američkom predsjedniku s ovim Slovenkama, ma koliko konzervativan bio.

slobodnadalmacija.hr