RIJETKA BOLEST Seksualne odnose nije prakticirala prije braka, pa se šokirala kad je saznala da boluje od vaginizma!

Stephanie Muller
Dvadesetrogodišnja socijalna radnica iz New Yorka, Stephanie Muller, nakon dvije godine veze, u svibnju 2017. godine uplovila je u bračnu luku sa dugogodišnjim partnerom Andrewom (31), s kojim je od 2015 godine.
 
Stephanie je odrasla u kršćanskoj obitelji tako da je odlučila čekati ulazak u bračne vode kako bi prakticirala seksualne odnose.
 
Oni su se upoznali davne 2013. godine, a romantični odnos počeli su 2015. Kako su izjavili u razgovoru za britanske medije za njeno stanje nisu znali sve do medenog mjeseca.
 
"Prvi put imali smo poteškoće s penetracijom, ali mislili smo da se samo trebam opustiti. Zatim sam dobila gljivičnu infekciju i bilo mi je jako nelagodno. Nikada to nisam imala, a trajala mi je tri mjeseca zbog raznih lijekova koji nisu djelovali", kazala je Stephanie.
 
Ispričala je kako je nakon oporavka od infekcije posjetila ginekologa te pritom saznala za svoje stanje. Naime, ginekolog joj je otkrio kako boluje od vaginizma – bolni grč mišićja rodnice.
 
"Moj suprug i ja razgovarali smo o mojem stanju koje nas je dovelo do toga da živimo poput cimera. Ni jedan od nas nije htio predložiti seks, bili smo razočarani i zaspali bismo plačući."
 
Nakon što je shvatila da njeno stanje ne pokriva osiguranje, propisan joj je Vicodin kako bi mogla imati bezbolne odnose s mužom, što je ona odbila. Odlučila se educirati o svome stanju te saznati druge načine liječenja. Otkrila je terapiju i kupila set dilatatora – pomagala za otvaranje cerviksa. Priznala je kako je često razmišljala o prekidu veze.
 
"Vaginizam je teška stvar, a još težom je čini osjećaj izoliranosti i srama. Osjećala sam se posramljeno, slomljeno i kako ni s kim ne mogu o tome razgovarati. Andrew i ja osjećali smo da smo izgubili veliku stvar. On mi je bio golema podrška na cijelom ovom putovanju. Kada god bih rekla nešto negativno o sebi, on bi me razuvjerio da to nije istina i da me voli."
 
Javnosti i prijateljima za svoje stanje priznala je 2018. godine i objasnila što joj narušava brak. Godinu kasnije kontaktirala je Ženski centar za terapiju kako bi započela s tretmanom i uz upute preboljela vaginizam.
 
Sada slobodno priča o ovoj bolesti i iskustvu koje je proživjela jer želi pomoći drugim koje su se našle u istom problemu
 
 "Nema dovoljno upozorenja o ovoj bolesti, samim time ni dovoljno znanja jer postoji veliki strah. Ima mnogo stvari koje mogu otkriti i reći nekome s istim stanjem. Važno mi je da slobodno o tome govorim jer nema mjesta sramu."