Nevjerojatan slučaj koji je dignuo liječnike na noge: 4 osobe dobile rak zbog doniranih organa iste žene

rak dojke, samopregled, predavanje
Slučaj koji trese medicinsko polje posljednjih nekoliko dana otkako je otkriveno da su četiri pacijentice razvile rak dojke nakon što su primile organe od istog donatora. Rak su razvila godinama nakon transplatacije, a tri su žene preminule.

Liječnica Frederike Bemelman, profesorica na Sveučilištu u Amsterdamu i autorica ovog slučaja, naglasila je kako se radi o nevjerojatnoj rijetkosti i to prvoj s kojom se susrela u dvadeset godina rada na području transplatacije.

Donatorica je preminula od moždanog udara, a tada 53-godišnjakinja nije imala nikakva medicinska stanja, a malignosti nisu bile poznate kada su njezini bubrezi, pluća, jetra i srce bila donirana.

Tri primateljice organa preminule su zbog metastaziranja raka odnosno širenja na nova područja u tijelu. Jedina preživjela prolazi tretman, a liječnici su joj morali ukloniti i desni bubreg koji je primila od donatorice te je podvrgnuta kempoterapijama.

Međutim, Bemelman upozorava da je ovo bila nevjerojatna iznimka i da ne bi trebala motivirati ljude na strah od transplatacije organa koja može spasiti život. Naglasila je kako pozitivne strane transplatacije daleko nadmašuju moguće rizike.