Imam 40 godina i znam što hoću: Vruću avanturu i užitak. Odmah!

Prema njemu, ženama seksualni život procvate kad prijeđu tu dob, što se tumači činjenicom da tada imaju više samopouzdanja i osjećaju se udobnije s manje briga u naručju partnera, bez obzira na to je li riječ o suprugu ili mogućem ljubavniku.

Štoviše, oko 2000 žena reklo je da u 40-ima nisu toliko opterećene svojim izgledom, ali osjećaju veću sigurnost u odnosu s partnerom.

Vrhunac samopouzdanja

Istraživači su doznali i to da je četvrtina ispitanih žena priznala izvanbračnu aferu, dok se procjenjuje da to čini samo 18 posto muževa. Štoviše, žene tvrde da nakon 40. imaju više snage za avanturizam nego kad su bile u dvadesetima. Stručnjaci smatraju da je njihovo seksualno samopouzdanje tada na vrhuncu “jer točno znaju što žele u spavaćoj sobi i nije im neugodno to tražiti od partnera”.

Ni na kraj pameti više im nije glumljenje orgazma, pokazalo je ovo istraživanje. Dok će za “ljubav i sreću” partnera u 30-ima glumiti zadovoljstvo više od petine žena, među 40-godišnjakinjama na tu je žrtvu spremno samo njih sedam posto.

S mužem je najbolje

Žene u tim godinama točno znaju što im u spolnom odnosu pruža najviše užitka, a više od polovice kaže kako im nije teško tražiti od partnera da im u tome pomognu. No, da netko ne bi mislio kako im je za te užitke potreban ljubavnik, žene navode kako čak i češće uživaju u naručju supruga, ali sad s više iskustva.

Istraživači ističu da u cijeloj priči nije zanemariva ni činjenica da neke svakodnevne brige, koje su opterećivale žene u dvadesetima ili tridesetima, više ne postoje. Primjerice, mala djeca, škola, karijera - sve je to uglavnom iza njih pa se mogu bez opterećenja opustiti čak i u vlastitoj spavaćoj sobi.

O tome svjedoči i podatak da ih je 58 posto reklo kako su najbolji seks u životu imale baš sa svojim mužem. Uostalom, za 90 posto žena za dugotrajni dobar odnos s partnerom važna je vjernost, a samo ih je pet posto reklo da im je najbolji seks bio onaj izvan braka.

Počinje s odlaskom djece

- Prava seksualna avantura za žene počinje kada djeca odrastu ili odu od kuće pa one sa stečenim iskustvom uživaju u seksu više nego prijašnjih godina - izjavio je Nicola Down, urednik Top Sante magazina, koji je proveo istraživanje. Dodao je kako ostaje činjenica da udane žene u četrdesetima imaju najbolji seksualni život.

Ovo francusko istraživanje potvrđeno je i jednim američkim, prema kojemu se također pokazalo da žene u 40-ima i 50-ima dosežu vrhunac u seksualnim odnosima. Također je i studija u kojoj je sudjelovalo 600 žena, a objavljena je nedavno u British Journal of Urology, pokazala da kvaliteta ljubavnih odnosa ovisi o cijelom nizu čimbenika, uključujući povjerenje prema partneru za što očito - treba vremena!

izvor: jutarnji list