Samo kratko zahlađenje: Stiže topli studeni i zima bez snijega

oblaci
oblaci

Meteorologinja Tea Blažević za 24sata odgovorila je na nekoliko pitanja o neuobičajenim temperaturnim rekordima za ovo doba godine.

Koliko je ‘normalno’ ovakvo vrijeme u ovo doba godine?

-Zabilježen je najtopliji listopad u povijesti mjerenja. Klima se svakako mijenja i trebamo se prilagoditi na sve više ekstrema koji nas čekaju u budućnosti.

Kakve su dugoročne prognoze za ovu zimu?

-Prema prognozama, zima će nalikovati prošloj. To znači da neće biti većih zahlađenje. Biti će manje snježnih oborina, ali više kiše. Prvi dan studenog bi mogao imati temperaturno odstupanje od prosjeka, što bi svakako značilo blažu zimu.

Kako takve promjene vremena djeluju na zdravlje?

-S obzirom na ovakve promjene vremena, savjetuje se kroničnim i srčanim bolesnicima da pripaze. Nagla promjene vremena djeluju na sve nas ali, naravno, najviše na bolesne i nemoćne ljude te starije osobe.

Kakav je bio listopad ove godine u odnosu na prošlogodišnje?

-Baš sam gledala temperaturne podatke i ove godine listopad je najtopliji u povijesti mjerenja. Na primjer, 2010. godine je bio 10 stupnjeva hladniji nego jučer. S obzirom da nakon nadolazećeg zahlađenja opet stiže zatopljenje, i studeni bi mogao biti rekordan s neuobičajeno visokim temperaturama.

Kako bi sve to moglo utjecati na padaline?

-Ne pokazuju velika odstupanja od prosjeka, ali očekujte manje snijega i više kiše nego prošle godine.