Ruža Tomašić u EU parlamentu: ‘Hrvati u BiH su građani EU-a i ne smiju biti izloženi kulturocidu i asimilaciji’

... u Strasbourgu tendencijama spajanja hrvatskog jezika u neki zajednički jezik te upozorila da se Hrvatima u Bosni i Hercegovini uskraćuje pravo na televizijski kanal na hrvatskom jeziku, javlja Hina.

"Kao zastupnica iz Hrvatske gajim poseban senzibilitet prema ovom pitanju jer je i moj materinji jezik bio metom asimilacije i istrebljenja. I danas nažalost postoje tendencije da ga se političkim inženjeringom strpa zajedno sa srpskim jezikom u nekakav hibridni ‘zajednički jezik'", rekla je Tomašić u obrazloženju glasovanja o rezoluciji Europskog parlamenta o ugroženim europskim jezicima i jezičnoj raznolikosti u Europskoj uniji.

"Alarmantno" je to što što su sve donedavno takve inicijative dolazile od visokih dužnosnika i zastupnika pojedinih zemalja članica EU", rekla je Tomašić.

"Duboko se nadam da će ovom rezolucijom ti pokušaji konačno nestati. Shvaćajući važnost čuvanja jezične specifičnosti, u potpunosti sam predana zaštiti drugih naroda i manjinskih zajednica od takvog kulturocida", rekla je Tomašić.

Tomašić je istaknula da se Hrvatima u Bosni i Hercegovini još uskraćuje pravo na javni televizijski kanal na materinjem jeziku kao i pravo na javno školovanje na hrvatskom jeziku u većinski bošnjačkim i srpskim sredinama.

"S obzirom da se mahom radi o državljanima Republike Hrvatske, a time i Europske unije, u zemlji koja se nalazi u dugoročnim planovima za priključenje Uniji, tražim da poduzmemo sve moguće mjere kako bismo im osigurali jezičnu, kulturnu i političku ravnopravnost", zaključila je Tomašić.

HRsvijet.net