'Željezni' biskup koji se ne libi političarima sve sasuti u lice čest je gost u Hrvatskoj. Tko je Egidije Živković?

ivan živković
koja je još prije 500 godina u tom dijelu Europe, na tromeđi Austrije, Mađarske i Slovačke, našla svoj dom, Egidija Ivana Živkovića, a izrečena u nedjelju na Memorijalnom groblju u Vukovaru, odjeknula je u hrvatskoj javnosti. Pomoću šaljivih doskočica biskup je poslao jasnu kritiku hrvatskim političarima i to mu nije prvi put

Na početku je spomenuo svoje 500 godina stare hrvatske gene i medijima rekao da neće pjevati 'geni, geni kameni', ali će zato govoriti 'geni, geni hrvatski'. 'Nadam da mi nitko neće danas isključiti mikrofon', kazao je biskup Živković, indirektno pecnuvši prisutnog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Podsjetnik je to na jedini događaj koji je bacio sjenu na veličanstven doček srebrnih sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ovog ljeta, kad je razglas isključen nakon što je Marko Perković Thompson na bini htio otpjevati tu svoju uspješnicu.

Ovaj 55-godišnji biskup izrekao je u Vukovaru niz snažnih i jasnih poruka. Iako očito voli Thompsonov opus, jer je parafrazirao i njegovu pjesmu 'Moj Ivane', Živkovića se sigurno ne može svrstati u kalupe.

Biskup protiv žice na granici

Govori o oprostu, pomirbi te apelira na odbacivanje kolektivne krivnje kompletnog srpskog naroda za agresiju. Opet, jasno je da je prije svega antikomunist, a neprovedenu lustraciju spomenuo je jučer, ali i ranije. Uz to je na naslovnice 2016. došao oštrim protivljenjem postavljanju žice na austrijsku granicu kako bi se spriječio ilegalni ulazak migranata u tu zemlju.

'Granična ograda koju gradi Austrija kako bi spriječila migrante da prelaze austrijsku granicu iz Mađarske imat će u sebi katoličku rupu nakon što je biskup odbio dati vlastima dozvolu za gradnju ograde na crkvenoj zemlji', pisali su mediji.

Biskup kojeg se spominje upravo je Egidije Ivan Živković, čija se biskupija Željezno prostire na tom pograničnom području. Tada je kazao kako Crkva odbija suradnju s vlastima po pitanju gradnje ograde jer je to protivno evanđelju.'Ograda je kontradiktorna duhu evanđelja. To je jasna poruka pape Franje Europi, a posebice biskupijama koje su bile desetljećima u sjeni željezne zavjese', kazao je Živković. Smatra da problem ilegalnih migracija treba rješavati u njihovom korijenu te da treba spriječiti namjernu destabilizaciju Bliskog istoka i spriječiti trgovinu i krijumčarenje ljudima.

Biskup Živković visoko je rangiran u hijerarhiji Austrijske biskupske konferencije, no u isto vrijeme zaštitnik je hrvatskog identiteta među gradišćanskim Hrvatima, koji su na to područje došli prije 500 godina bježeći pred Turcima.

U Udbini o abortusu i istospolnim brakovima

Biskup Živković održao je i propovijed u Nacionalnom svetištu, crkvi hrvatskih mučenika u Udbini 2012.

'Crkva mora poput proroka stati na stranu istine, bez obzira na cijenu koju će za to morati platiti. Kada stvari nazivamo njihovim pravim imenima, kada kažemo da je abortus ubojstvo, a ne pravo žene da raspolaže svojim tijelom, da su istospolni brakovi i njihovo usvajanje djece izopačenje ljudske prirode, a ne dostignuća suvremene demokracije, da je poigravanje genetikom pokušaj čovjeka da se igra stvoritelja, a ne napredak znanosti, onda nam kažu da smo zaostali i konzervativni, da ne razumijemo ništa, da smo kočničari na putu u nejasnu i zamagljenu budućnost', poručio je biskup Egidije, dodajući da se boji za budućnost Europe u čijem se ustavu ne smije spomenuti ime Božje, ali i za Hrvatsku bez kršćanskih vrijednosti.

ABCportal.info