Vlč. Sudac pokrenuo je zahtjev za proglašenje kardinala blaženim

Premda se u Crkvi već nekoliko godina govori o toj inicijativi, s najviših službenih mjesta ni osam godina od smrti u narodu omiljenog kardinala Kuharića ništa se ne pokreće.

– Ne mogu se zaboraviti i ostaju zapisani u povijesti, ali i u našim srcima za svu vječnost oni sveti dani: priznanje hrvatske države, završetak Domovinskog rata, povratak naših branitelja, posjeti Svetoga Oca... Kroz sve te radosne događaje bio je protkan lik blagopokojnog nam kardinala Kuharića. Na tragovima Stepinca i Šepera svjedočki je zastupao svoju Crkvu i suživljen s narodom nije se bojao nikakvih sudišta i moćnih središta – kaže vlč. Sudac.

Molitve kardinalu

– Nemali broj ljudi i branitelja svjedoči nam da se mole i zagovaraju blagopokojnom kardinalu Kuhariću i upravo zato potičemo sve vas koji možete posvjedočiti da su vaše molitve i zagovori blagopokojnom kardinalu Franji Kuhariću uslišene i da su donijele ploda u vaš život, pišite nam, posvjedočite pa i podnesite iskaz o tom duhovnom ocu i pastiru novije hrvatske povijesti – poziva Sudac vjernike, koji bi mogli potaknuti crkvene vlasti da i službeno započnu proces za proglašenje blaženim kardinala Kuharića, piše večernji list.

Za proglašenje blaženim potrebna su tri uvjeta: neporočan život, hrabrost u vjeri i barem jedno čudo.

– Kardinalu Kuhariću nedostaje samo ovo treće. Da je vodio neporočan život, to mogu potvrditi svi koji su ga poznavali. Nadbiskup Franić reče za njega da je “imao čistu dušu kao suza”. O njegovoj hrabrosti u vjeri svjedoči i sam Sveti Otac Ivan Pavao II. u svojoj sažalnici, kad veli: “On se, kako tijekom komunističkog režima tako i nedavnog razdoblja nacionalne povijesti označenog stradanjima, svim snagama zauzimao za obranu slobode i dostojanstva hrvatskog naroda, ujedinjujući blagu ljubav s čvrstom postojanošću pastira odgovornog za stado. Kao čovjek koji je bio potpuno posvećen evanđeoskoj zadaći, dao je dosljedno svjedočanstvo za Krista, neumorno ulijevajući pouzdanje i hrabrost vjernicima u tijeku teških kušnji kojima je bila izložena hrvatska zemlja” – rekao je u svojoj propovijedi na misi zadušnici, na zagrebačkom Jordanovcu, p. Marko Matić.

U crkvenim kuloarima svojedobno se govorilo da bi inicijativu za Kuharićevo proglašenje blaženim mogao pokrenuti jedan od njegovih najbližih suradnika mons. Vladimir Stanković, koji je bio Kuharićev “ministar vanjskih poslova”, a kasnije generalni vikar nadbiskupa Josipa Bozanića. No, te su glasine još brže utihnule nego što su se ugasile.

Bez kompromisa

– Kardinal Kuharić je što je bilo više moguće slijedio primjer, upute i stav kardinala Stepinca, a to je apsolutna sloboda Crkve od bilo kakvog državnog pritiska. To je bilo osnovno i nije bilo kompromisa – rekao nam je don Živko Kustić, katolički novinar i publicist, dugogodišnji Kuharićev suradnik.

Kustić kaže kako je Kuharić bio čovjek “jednostavne duhovnosti, vrlo pobožan, i to osobno pobožan te euharistijski i marijanski”.

– Crkva shvaćena na Stepinčev način, Marija i euharistija bile su odrednice njegova nepokolebljiva življenja. Još dok je bio župnik u Samoboru dolazila je do izražaja ta njegova nepokolebljiva blistava jednostavnost. Tu nije bilo nikakve sumnje, traženja, uzdizanja i padanja, nego blistava kršćanska jednostavnost i vjernost Crkvi – kaže Kustić i posebno naglašava njegovu ulogu u vrijeme Domovinskog rata, kada je neumorno isticao da ne smije biti mržnje i osvete prema neprijatelju i to neprekidno isticao i u katedrali i na misama koje je služio blizu bojišnica.

 

Piše: Darko Pavičić