Vatikan podržava hrvatsku najavu pomoći BiH Hrvatima

...Hrvatske i BiH, zadovoljstvo zbog toga što su vlasti Republike Hrvatske obećale Svetoj Stolici podupirati nastojanja Hrvata katolika u ostvarenju jednakopravne pozicije u BiH.

- Prošlih smo mjeseci s radošću zapazili da su - na tragu opetovanih istupa biskupa - vlasti Republike Hrvatske potvrdile Svetoj Stolici svoju podršku u korist hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini. Sveti Otac vjeruje da će se htjeti nastaviti na poduzetom putu - rekao je nuncij u poruci upućenoj na kraju mise u mostarskoj katedrali za vrijeme održavanja zajedničkog zasjedanja biskupa iz Hrvatske i BiH.

Osigurati ravnopravnost Hrvata u BiH

Papinski izaslanik je istaknuo želju Svete Stolice da se u BiH nađu - rješenja za najhitnije probleme, kako bi i u Bosni i Hercegovini hrvatski narod mogao nastaviti davati svoj dragocjen doprinos, uz jednako dostojanstvo s drugim konstitutivnim narodima, za sadašnjost i budućnost zemlje.

Posebno značajnim istaknuo je jedinstvo unutar katoličke Crkve u Hrvatskoj i BiH.

- Sretan sam što vidim ovdje okupljene ne samo kardinala Puljića, biskupe Bosne i Hercegovine i biskupa Komaricu, predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nego također kardinala Bozanića, nadbiskupa Srakića i sve biskupe Hrvatske biskupske konferencije. To je dodatan znak jedinstva hrvatske Crkve - rekao je nuncij D'Errico.

U Mostaru se održava dvodnevno zajedničko zasjedanje Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije.
Dobri odnosi susjednih biskupskih konferencija

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić rekao je za vrijeme zasjedanja da dvije biskupske konferencije imaju mnogo razloga za snažniju suradnju.

- Ovdje je riječ ne samo o dvjema susjednim biskupskim konferencijama nego o konferencijama koje vode brigu o jednom narodu koji živi i deluje u dvije države kao i u dijaspori u onim zemljama u kojima živi naš narod jer je bio primoran napustiti domovinu kako bi preživio - rekao je Srakić.

Kako je najavljeno tijekom zasjedanja, biskupi HBK i BK BiH na zasjedanju će razgovarati o Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima, hrvatskoj inozemnoj pastvi, suradnji Hrvatskog Caritasa i Caritasa BK BiH.

hina