Urbi et Orbi: Papina Božićna poruka

Papa Franjo I., u svom prvom Angelusu, rim, Svjetski dan mira, o sakramentu krštenja, Papa Franjo, Papina kateheza, Kršćanin, Sveti Otac, Ćiril i Metod, evanđelje, Papa Franjo, Papa Franjo, PAPA BENEDIKT XVI, misa, Papa, Papa Franjo, Sveti Otac, Papina kateheza, Papa Franjo, Božić, poruka, Marijan Knezović, Papa Franjo, Sarajevo, pomoć, koralji , Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Fra Dado Milas hercegovački franjevac, Papa Franjo u BiH , Papa Franjo, Papa, Papa Franjo I., molitva, BH Fanaticosi, Papa, Papa Franjo, Papa Franjo, Papa Franjo I., Papa Franjo o životu i vjeri, religija, Poruke i poslanice, Papina kateheza, Sveti Otac, Sveti Otac, Papa, papa vjernici, Papa, Papa Franjo o životu i vjeri, Papa Franjo, Papa Franjo o životu i vjeri, poruka pape Franje, Sveti Otac, Papa Franjo, evanđelje, knjiga, Papa Franjo, Božje je ime Milosrđe, Sveti Otac, Papa Franjo I., grijeh, vjera, korizmena poruka, Papa Franjo mladima, Papa Franjo I., religija, Sveti Otac, religija, Papa Franjo I., Papa, pepelni
Franjo je govorio o Bliskom istoku i ostalim kriznim žarištima u svojoj Božičnoj poruci »: :« (gradu i svijetu), četiri dana nakon što je više od 120 zemalja glasalo za UN-ovu rezoluciju kojom se poziva SAD da povuče odluku o Jeruzalemu.

»Molimo se da među stranama prevlada obnovljeni dijalog i da se konačno postigne ispregovarano rješenje, ono koje će omogućiti miroljubivu koegzistenciju dviju država u međusobno dogovorenim i međunarodno priznatim granicama«, rekao je Papa, govoreći o Palestincima i Izraelcima.

»Vidimo Isusa u djeci Bliskog istoka koja i dalje pate zbog rastućih napetosti između Izraelaca i Palestinaca«, dodao je Franjo u svojoj poruci s balkona Bazilike Svetog Petra pred desecima tisuća ljudi.

To je drugi put da je Papa javno govorio o Jeruzalemu otkad je Trump donio odluku o priznanju 6. prosinca. Toga je dana Franjo pozvao da se poštuje status quo grada.

Do Trumpove odluke, Washington kao i većina svijeta nije zauzimao strane o statusu Jeruzalema, najosjetljivijeg pritanja u mirovnom procesu.

Izrael tvrdi da je Jeruzalem njegov »nedjeljivi glavni grad«, a Palestinci žele Istočni Jeruzalem, u kojem živi više od 300 tisuća Palestinaca, za prijestolnicu svoje buduće države.

Promjena američke politike prema Jeruzalemu izazvala je veliko nezadovoljstvo međunarodne zajednice i potpunu osudu arapskog i islamskog svijeta.

Franjo, čelnik 1,2 milijarde rimokatolika u svijetu, pozvao je ljude da bespomoćnog Isusa vide u djeci koja pate zbog ratova, migracija i prirodnih nepogoda koje uzrokuje čovjek.

»Danas, kada našim svijetom pušu vjetrovi rata...Božić nas poziva da se usredotočimo na znak djeteta i prepoznamo ga na licima dječice, posebno one za koju, kao ni za Isusa, nema mjesta u prenoćištu«, istaknuo je Papa.

Franjo je, na peti Božić svog pontifikata, rekao da je vidio Isusa u djeci koju je sreo za nedavna posjeta Mijanmaru i Bangladešu te je pozvao na odgovarajuću zaštitu dostojanstva manjinskih skupina u toj regiji.

Oko 655.000 Rohingya pobjeglo je proteklih mejseci iz većinski buduističkog Mijanmara u Bangladeš svjedočeći o silovanjima, ubijanjima i paljenju za koje UN ocjenjuje da mogu predstavljati dokaze genocida.

Hina