U Lurdu 11.veljače 1858.ukazala se Majka Božja

Blažena Marija Lurdska, lurd, Majka Božja
Djevojčici Bernadette Soubirous ukazala se Majka Božja u Lurdu 11.veljače 1858.

Danas slavimo spomen Majke Božje Lurdske vezan uz njezina ukazanja Bernardici Soubirous u špilji Massabielle u Lurdu, između 11. veljače i 16. srpnja 1858. godine. Bernardica je imala 18 ukazanja u kojima joj je Gospođa u bijelom, kako ju je Bernardica najprije nazivala, otkrila da je ona Bezgrešno Začeće. U tim viđenjima povjerila joj je i tri tajne koje se odnose na čovječanstvo.

Papa Leon XIII. je 1891. godine odobrio liturgijsko slavlje tih ukazanja, i to samo u pokrajini u kojoj se nalazi Lurd. Papa Pio X. protegnuo je ta slavlja na cijelu Crkvu.

Djevojčici Bernadette Soubirous ukazala se Majka Božja u Lurdu 11.veljače 1858. tražeći obraćenje grješnika putem molitve, pokore i posta, kao i da se izgradi crkva gdje će ljudi u procesijama dolaziti na hodočašća. Gospa se Bernardici ukazala 18 puta. Već trećeg dana ukazanja, Gospa je rekla Bernardici:

'Ne obećajem da ću vas učiniti sretnom na ovom svijetu, nego na drugom.'

Devetog dana ukazanja Gospa je pokazala Bernardici mjesto gdje se ispod špilje nalazi izvor pitke vode koju i danas koriste hodočasnici za piće i gdje se u posebnim kabinama goli hodočasnici urone u vodu po uzoru na Svetog Ivana Krstitelja. Tek 25.ožujka Gospa se Bernardici predstavila kao 'Bezgrješno začeće'.

Lurd je najveće europsko marijansko svetište koje godišnje posjeti preko 6 milijuna hodočasnika. Svetište se sastoji od velike bazilike na dva kata u čijoj je blizini podzemna dvorana koja prima 30.000 hodočasnika, te veliki trg na kojem se odvijaju večernje procesije sa svijećama. Lurd je poznat i po velikom broju ozdravljenja.