FOTO  Tradicionalno zavjetno hodočašće u svetište Gospe Olovske

Gospa olovska
Jedna skupina krenula je pješice iz sarajevske katedrale Srca Isusova u ranim jutarnjim satima. U skupini su bili trojica franjevačkih bogoslova, trojica bogoslova Vrhbosanske nadbiskupije te jedan bogoslov Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije i jedan franjevački postulant. Zajedno s njima, na ovo 50 kilometara dugo hodočašće uputili su se i mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik BK BiH, fra Slavko Topić i jedna sestra Klanjateljica Krvi Kristove.

Nešto je kasnije iz Sarajeva prema Olovu krenula i biciklistička hodočasnička skupina koju su činili šestorica franjevačkih bogoslova te svećenici: fra Damir Pavić i fra Šimo Ivelj. Ove dvije skupine susrele su se u župi Čemerno gdje ih je dočekao župnik vlč. Ivo Jezidžić. Hodočasnici su sretno stigli u olovsko svetište u poslijepodnevnim satima.

U ovo Gospino svetište također su pješice došla trojica hodočasnika iz Viteza: Slavko Vrebac, Andrija Livančić i Stipo Križanac koji su tri dana pješačili. Jednu noć prespavali su u Kraljevoj Sutjesci, a drugu u planinarskom domu na Perunu gdje ih je zateklo 30-tak centimetara snijega.

Ovim tradicionalnim hodočašćem u olovsko svetište vjernici Vrhbosanske nadbiskupije zajedno s nadbiskupom započinju svibanjsku pobožnost. Hvale je vrijedno da još uvijek među vjernicima živi pučka pobožnost hodočašća u naša svetišta pješice, a zadnjih godina i biciklima. Veseli nas vijest da je duh zavjetnih hodočašća živ i među mladim svećeničkim i redovničkim kandidatima koji će za koju godinu animirati vjernike u župama gdje budu poslani na ovakve hvale vrijedne pothvate.

(kta/a.g.)