Tisuće molitvi za zdravlje i sreću

Sveti Ivo, Podmilačje, Svetište Podmilačje
Svetište Podmilačje kod kraljevskog grada Jajca u dva dana , 23. i 24. lipnja/juna, koliko se slavi ovaj svetac, ove godine posjetilo je oko 50 tisuća hodočasnika iz BiH i inozemstva.

Za Podmilačje se zna reći da u njega dolaze bogataši i siromasi, stari i mladi - bez obzira na vjeroispovjest. Svi oni zajedničkom molitvom očekuju pomoć ovog čudotvornog sveca. Jučer, na samu svetkovinu u ranim jutarnjim satima počeli su pristizati autobusi s hodočasnicima, kao i hodočasnici koji su pješice stigli, svi sa svojim potrebama i poteškoćama, Jedni sv.Ivi u Podmilačje dolaze iz godine u godinu, drugi su se odlučili nakon više godina doći, a neki su prvi put nakon 20 ili više godina u Podmilačju. Sve njih dovela je potreba i želja - pomoliti se sv.Ivi, za kojega se kroz višestoljetnu povijest vežu i mnogobrojna čudesa.

Otvaranje proslave započelo je dva dana prije iznošenjem kipa sv.Ive u procesiji i svetom misom s pokorničkim bogoslužjem u 16 sati. Uočnicu, svetu misu za bolesnike, predvodio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, nakon čega je bio put križa uz brdo Grabež te molitveno - meditativni program. Drugog dana proslave, središnje misno slavlje s molitvama za bolesnike predvodio je i propovijedao fra. Iko Skoko generalni vizitator Bosne Srebrene.Podmilačko svetište nadaleko je poznato kao pokorničko i zavjetno mjesto,mjesto molitve gdje su zabilježena mnoga ozdravljenja. O tome svjedoče i mnogi zapisi iz prošlosti, posebno oni koji se odnose na misu za bolesnike, koja se slavi na dan sv.Ive i na kojoj uz katolike sudjeluju i pripadnici drugih vjera,što je još jedna posebnost ovog svetišta.

Kako se navodi na župnim stranicama, samo od 1959. do 1973. Zabilježena su 42 slučaja ozdravljenja. Svetište sv.Ive u Podmilačju bilo je i ostaje paradigma vjere bosanksih katolika. Ovdje su se događala i događaju čudesna djela Božje milosti i obraćenja. Izmoljena hodočasničkim zavjetima,pokorom i molitvom.

Hodočasničko mjesto uz Vrbas mjesto je najdubljih ljudskih čežnji i vapaja, neugasive nade u smisao postojanja i nadmoć života nad patnjom, bolešću i besmišlju. Zato se i danas ovdje slijevaju rijeke hodočasnika otvorena srca i plemenitih molitava.