Tajna fatimske tajne

PAPA BENEDIKT XVI, Papa Ivan Pavao II, blaženi, crkva, Papa Ivan Pavao II, fatimska tajna, Papa Ivan Pavao II, Sarajevo, obljetnica, majčino selo, Međugorje, oratorij, Papa Ivan Pavao II, Papa Ivan Pavao II, Međugorje, Gospa Međugorje, Papa Ivan Pavao II, relikvija, bočica s krvlju, krađa, Papa Ivan Pavao II, spomenik, Vlada HBŽ, Papa, kanonizacija, Papa Ivan Pavao II, Karol Woytila, Papa Ivan Pavao II, Deset zapovijedi opuštenog mira, Papa Ivan Pavao II, proročanstvo
Papa Ivan Pavao II. pao je pogođen mecima iz revolvera turskog fanatika Alija Agce. Nikad se nije saznala prava istina, tko je navodio Agcinu ruku. Ali je zato Papa čvrsto vjerovao tko je skrenuo njegovu ruku. Gospa Fatimska koja se 13. svibnja 1917. ukazala portugalskim pastirima, Luciji, Jacinti i Franciscu. Agca je bio profesionalni ubojica, a takvi ne promašuju. Sam je posvjedočio da je ciljao točno u srce i da iz te blizine nije mogao promašiti. Nije mu bilo jasno kako se to ipak dogodilo. Papa je čudom Božjim preživio, ali su posljedice atentata predodredile njegov daljnji put kao mučenički.

Poruka žive vjere

Postoje teorije da Vatikan nije u potpunosti otkrio sadržaj treće fatimske tajne. Prije 11 godina je papa Benedikt XVI., kao kardinal i prefekt Kongregacije za nauk vjere, službeno objavio treću tajnu koja se, gledajući "a posteriori", nakon odigranih događaja, čini se odnosi upravo na atentat na Papu. Međutim, to može biti samo naše tumačenje. Možda se uopće ne odnosi na papu Wojtylu jer u fatimskom proročanstvu čovjek u bijelom i mnoštvo vjerničkoga naroda padaju mrtvi. Ako se, pak, odnosi na Ivana Pavla II., onda živo svjedoči o tomu da Bog može mijenjati svoje odluke i da sama proroštva ne moraju biti zadana kao povijesne determinante. Ako smo mi fatalisti, Bog to nije. Pretpostavimo da ne postoji više nijedan neobjavljeni zapis sestre Lucije, to ne znači da je priča o Fatimi gotova. Pitanje duhovne interpretacije fatimskih privatnih objava i dalje je otvoreno. Odnosno, fatimska poruka je uvijek i neprestano aktualna. Ona nije nešto što je dovršeno i stavljeno "ad acta". Ona je poruka žive vjere u našoj povijesnoj dinamici. Poruka uronjena u ljudsku stvarnost, u dramu i tamu čovjekove egzistencije, kao baklja koja osvjetljuje put do dna utrobe, u samo podzemlje ljudskih stranputica, nadanja i strahova.

Mudri Karol Wojtyla

Pretpostavimo da postoji dio treće tajne koji je ipak ostao skriven. Netko bi mogao biti sablažnjen: kako je moguće da bi papa Ratzinger takvo što prešutio? A što ako se radi o nečemu prestrašnom, o nečemu što bi uznemirilo i preplašilo mnoštva ljudi? Postoje teorije da se radi o predviđanju velike apostazije i otpadništva u Crkvi. Neki tvrde da se radi o događajima koji se već naziru u svijetu: o prirodnim kataklizmama golemih razmjera u kojima će stradavati milijuni ljudi. Sve su to samo nagađanja, i objava takvih proroštava, ako i postoje, ne bi donijela ništa dobro čovječanstvu, osim što bi podgrijavala strah i fatalizam. Papa Ivan Pavao II. upravo je bio prorok Božanskog Milosrđa, i svojim životom nam je pokazao da je Bogu sve moguće, pa i poštediti svijet i čovjeka mnogih globalno strašnih stvari, ukoliko se vrati Ocu, Stvoritelju, i uzda se u Njegovo milosrđe i spasenje. Zato metak koji je promašio Papino srce stoji danas kao mistični dragulj u Gospinoj kruni u fatimskom svetištu. To je zrno koje zna tajnu, kao što je vjerojatno znao i mudri Karol, i ponio je sa sobom u svoj nebeski stan. Nije nas htio uznemiravati time, niti od toga praviti senzaciju. Uostalom, treća fatimska tajna možda je uvertira u veliko obraćenje svijeta koji prolazi kroz svoju golemu katarzu, kao kroz porođajne muke. Božja je veličina u tomu što je kadra iz našeg starog svijeta uvijek učiniti nešto epohalno novo. Život na zemlji rađanje je za nebo, bolno i mukotrpno, kako pojedinca tako i čovječanstva.

velecasnisudac.com