Smrt i život u vlasti su tvoga jezika

psovke, vjera

Riječima, dakle, hvalimo, slavimo, blagoslivljamo, pjevamo, molimo... ali riječima također proklinjemo, đavlu predajmo, mržnju stvaramo, ogovaramo, klevećemo...

Psovka je strašnija od ikoga drugoga grijeha; ona je bezbožni govor ustiju protiv Boga, svetaca i svetih stvari. Svaki drugi grijeh kada se usporedi sa psovkom, neusporedivo je manji... Ona je pakleni govor, govor zloduha; jer kao što Duh Sveti govori preko pravednika, tako zloduh govori preko psovača... Grozno je i pomisliti da su psovači utjelovljeni zlodusi; tko učestalo ponavlja psovke i kletve, može li očekivati da će kroz cijelu vječnost imati prilike da Boga slavi s onima, koji su ga cijeli život častili i slavili? Psovači su gori nego psi i druge životinje; pas ne laje na svoga gospodara, iako ga ovaj i udari; psovač vrijeđa svoga Boga i Gospodara bez ikakva razloga: uzvraća mu tako za sva duhovna i materijalna dobra najgorim pogrdama. Psovaču savršeno pristaju riječi Sv. Pisma: 'Grlo je njihovo otvoren grob... Zmijski je otrov u njihovim ustima' (Ps 13,3).
- Za psovače veli sv. Bernard: Jezik je psovača kao mač koji probada srce Božje! PSOVKA i KLETVA JE VELIKA RAK RANA NAŠEGA NARODA I NAŠIH OBITELJI. One nikome ništa dobra nisu donijele, naprotiv - samo zlo i prokletstvo! Zato danas odlučimo najaviti RAT psovci i kletvi. Borimo se protiv njih, iskorijenimo ih iz naših srca, obitelji i naroda! Nigdje u obitelji gdje se psuje i proklinje nema Božjeg blagoslova. Ne dopustimo da nam đavao po psovci i kletvi ukrade Božji mir, sreću i vječni život.

karmel.hr