Skulptura Isusa Krista stara više od 500 godina

Isus, skulpture
Vijest o rijetkom i vrijednom otkriću ne samo za Hrvatsku već i šire stigla je iz Rijeke. U spremištu župe Sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama pronađena je rijetka skulptura Oplakivanja Krista iz sredine 15. stoljeća, objavljeno je u srijedu 29. kolovoza u programu Hrvatskoga katoličkog radija. Otkriće je danas u Rijeci predstavljeno i hrvatskoj javnosti.

Riječ je o izuzetno vrijednom, starom i dosad posve nepoznatom djelu. Naime, skulptura se nalazila odložena u spremištu župe Sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama. Prema riječima župnika crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije - gdje se skulptura sada nalazi, mons. Sanjina Francetića skulptura najvjerojatnije potječe iz crkve Sv. Josipa na Podmurvicama koja se nalazi u sklopu nekadašnjeg samostana benediktinki osnovanog 1914. Te su godine, naime, redovnice napustile staru crkvu i samostan sv. Roka iz 17. stoljeća koji je potom srušen, a nalazio se uz župnu crkvu Uznesenja Marijina u povijesnoj jezgri grada. Veliki dio umjetnina ove zaboravljene riječke crkve i samostana je raspršen, a same su benediktinke iz Podmurvica otišle nakon II. svjetskog rata u Italiju.

No, skulptura je puno starija i datira u drugu polovicu 15. stoljeća. Riječ je o prikazivanju motiva Oplakivanja Krista, omiljenog u umjetnosti kasnog srednjeg vijeka. Drvena se skulptura sastoji od sjedećeg lika žalosne Bogorodice zaogrnute velikim plaštem dok joj je u krilu postavljeno mrtvo Isusovo tijelo. S desne strane nalazi se lik mlade žene koji se može identificirati kao Marija Magdalena, smatra povjesničar umjetnosti dr. Damir Tulić.

Ovo je za Rijeku iznimno i senzacionalno otkriće jer postoje još samo dvije slične skulpture i to monumentalni kip Gospe Sunjske, koja je od 16. stoljeća i nalazi se u franjevačkoj crkvi na Trsatu, te skulptura Oplakivanja Krista izložena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, a koja potječe iz gradske crkve Uznesenja Marijinog. U takvom je kontekstu ovo djelo od izuzetne važnosti za stariju povijest grada Rijeke, istaknuo je povjesničar Tulić.

IKA