Sedam dana i sedam noći bdijenja pred Gospodinom!

Split, danonoćno klanjanje , religija, Sv. Nikola

JERIHONSKO BDIJENJE U SPLITU

- U srednjovjekovnoj crkvici Sv. Trojice na Poljudu (iza Pomorske škole) 6.12. na sv. Nikolu, počinje danonoćno klanjanje pred Presvetim Euharistijskim Sakramentom pod nazivom

SEDAM JERIHONSKIH TRUBLJI

- ZAHVALA ZA DOMOVINU,

koje će trajati do nedjelje, 13.12.2015.

Jerihonsko bdijenje prvi put će se ovog Došašća održati u Splitu na inicijativu Ureda HBK-a za život i obitelj, Hrvatske udruge Benedikt i Molitvenog saveza Legije Srca Isusova i Marijina.

Ovoj inicijativi čiji je cilj molitva za obraćenje, mir i duhovnu obnovu hrvatskog naroda te očuvanje obiteljskih vrijednosti, već se odazvao veći broj zajednica, udruga i pokreta.

Ako se i vi želite priključiti prvom Jerihonskom bdijenju u Splitu (od 6.12. do 13.12.2015.), javite se, jer još ima slobodnih termina, na br. mob. 095 844 47 85 (Božena)
Što je Jerihonsko bdijenje?

Jerihon je ime drevnog grada, o kojem čitamo u Knjizi o Jošui. Jošua je (nakon Mojsija) poveo izabrani narod u Obećanu zemlju i naišao je na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona (Jš 6, 1-20). Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko. Izvorno Jerihon znači „grad mjesec". A mjesec je simbol tame, grijeha i poganstva. Jerihonske zidine su morale pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu. Izrael je bio poslušan Gospodinovoj riječ, obilazio je sedam dana grad, trubio trubljom i nosio Kovčeg saveza tako da se grad na kraju predao (Jš 6,1-20).
Jerihonsko bdijenje je skraćeni naziv za bdijenje: molitvu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz molitvu krunice i čitanja Svetog pisma koje traje sedam dana i sedam noći. To je ratovanje na koljenima pred Gospodinom i sa Gospodinom, koji ruši zidine naših grijeha i utvrde naših slabosti i rana, i naših nesloga i podjela.

Ova je pobožnost izraz naše zadovoljštine za grijehe: psovke imena Božjega, abortuse, praznovjerja i obeščašćenja Presvetog Sakramenta.