Sarajevo će dobiti Papin spomenik

“Mi smo na osnovu javne rasprave i kompletne procedure koju smo proveli od početka do kraja u zadnjih godinu dana, a to je sve čekalo tri, četiri godine, pokazali, i ja osobno, prije svega, da upravo razmišljamo i djelujemo u tome kontekstu i u tome smjeru. Prema tome, za nešto što je čekalo tri, četiri godine, a završilo se za nekih sedam, osam mjeseci, ja ne vidim uopće razloga zašto se tolika prašina diže”, izjavio je za RFE Ibrahim Hadžibajrić.

I ranije bilo prijetnji


U Vrhbosanskoj nadbiskupiji ističu da prijetnje da će Papin spomenik u Sarajevu biti srušen ukoliko uopće bude izgrađen, nažalost, nisu ni jedini ni posljednji incident ovakve vrste. “Imali smo ih i kada je u pitanju gradnja crkve u sarajevskom naselju Grbavica, gdje su se neki gotovo i nasilno ponašali ili davali prijeteće izjave. Meni je žao da se takve stvari događaju. Moram reći da se onda i katolici - oni su meni rekli, osobno su mene zvali - osjete poniženi, nekako povrijeđeni. I to nije nikakva rasprava. To je samo onda očitovanje da onaj koji je ili brojniji ili se osjeća jači, jednostavno može doći do riječi i da može onda izgovarati ono što ne priliči”, izjavio je monsinjor Ivo Tomašević.

Ja ću ga srušiti


Podsjetimo da je na javnoj raspravi koja se vodila o tome treba li Papin spomenik biti pomjeren nekoliko metara unatrag pred sarajevsku katedralu došlo do prijetnji dijela bošnjačke javnosti kako će spomenik papi Ivanu Pavlu II. biti porušen ukoliko bude i postavljen ispred katedrale i kako mu nema mjesta u Sarajevu. “Citirajte me, fotografirajte me slobodno. Evo, ja vam kažem, čim bude postavljen, ja ću ga srušiti”, zaprijetio je u ponedjeljak jedan od sudionika javne rasprave o podizanju spomen-obilježja papi Ivanu Pavlu II. Ono što je još šokantnije jest činjenica da je jedan imam izgradnju spomenika nazvao provokacijom, pri tom pitajući nazočne mogu li zamisliti kakva bi reakcija bila da se u Mostaru postavi kip određenom islamskom vjerskom vođi. Ovakve izjave šokirale su hrvatsku javnost i svakodnevno stižu reakcije, no od bošnjačkih dužnosnika, osim općinskog načelnika, nitko se nije oglasio po ovom pitanju. Iz Napretka, koji je uz Vrhbosansku nadbiskupiju inicijator postavljanja spomenika, upozorili su kako je to udar na Katoličku crkvu i posebno na suživot i multietničnost Sarajeva kojom se mnogi hvale.

Politizacija


Hrvatska stranke prava (HSP) BiH osudila je istupe dijela bošnjačke javnosti, koji se protivi podizanju spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu.
“Ideja o podizanju spomen-obilježja koja je došla spontano upravo u Sarajevu, među intelektualcima i akademskom zajednicom, duže vrijeme se politizira, najprije oko lokacije na kojoj bi trebao biti postavljen spomenik ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu, do institucionalnog ignoriranja i prešućivanja, te sada i najnovijih objeda i napada na ideju, poruku i sam spomenik Papi”, navodi se u priopćenju HSP-a BiH.
HSP BIH podsjeća kako su poruke pape Ivana Pavla II. tijekom posjeta BiH 1997. godine bile poruke koje su se odnosile na suživot, poštivanje, mir i pomirenje, ali i poruke multinacionalnosti i multikonfesionalnosti BiH.

Piše: D. Stešević/ dnevni-list.ba