Ražanac: Duhovna obnova na temu hrvatskih mučenika

duhovna obnova, Ražanac
Župljani župe Ražanac, zajedno sa svojim agilnim župnikom don Filipom Kucelinom, odlučili su kroz ovogodišnju korizmu duhovno se svaki tjedan obnavljati kroz govor o hrvatskim mučenicima. Ove 3. korizmene nedjelje izbor je pao na vicepostulaturu postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Uoči početka duhovne obnove, u petak 22. ožujka, moljen je Put križa koji je napisao fra Bonaventura Duda na spomen maceljskih žrtava i žrtava Križnog puta. Htjelo se time ukazati na tu tešku ranu hrvatskoga naroda koja još nikako da zacijeli zbog nebrige hrvatskih vlasti. Po završetku sv. mise u župnim prostorijama prikazan je film »Macelj - Titovo stratište« redateljice Nade Prkačin u izdanju Laudato TV-a.

Sutradan, 23. ožujka, duhovni program je također započeo Putem križa, nakon kojega je vicepostulator fra Miljenko Stojić nazočnima približio što se to zapravo dogodilo na Širokom Brijegu u veljači 1945. kada su ga osvojili jugokomunisti i općenito s pobijenim hercegovačkim franjevcima u Drugom svjetskom ratu i poraću. U sv. misi, koju je predvodio, propovijedajući je naglasio da se trebamo brinuti za svoje pobijene, cijeniti ih i dostojno ih pokopati ako još nisu pokopani. Nastavio je i s približavanjem žrtve hercegovačkih franjevaca nazočnima na sv. misi. U skladu s prethodnom večeri, opet je u župnim prostorijama prikazan film, ovaj put »In odium fidei - Iz mržnja prema vjeri«, spomenute redateljice i izdavača.

Sutradan, u nedjelju 24. ožujka, vicepostulator fra Miljenko Stojić propovijedao je najprije na sv. misi u Rtini. Ovaj put skladno je uklopio žrtvu hercegovačkih franjevaca u žrtvu vjernih članova puka Božjega. Slične riječi ponovio je kasnije i na pučkoj sv. misi u Ražancu gdje su vjernici ispunili župnu crkvu i pozorno slušali. Osjećalo se da su željni ovakvog duhovnog govora, da žele pročistiti svoje pamćenje i kao novi ljudi krenuti dalje kroz život. Kasnije se u razgovoru s njima saznalo i da tvrdokorni jugokomunisti polako shvaćaju svoje zablude i okreću se pravim vrijednostima. A poslije svega opet je prikazan dokumentarni film, ovaj put o traganju za pobijenima na području Širokog Brijega naslova »Kosti smiraj traže«. Prije njega nazočnima je u crkvi o svemu tomu govorio Pero Kožul, pročelnik povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega. Ujedno je i kratko predstavio dvije knjige izrasle na tome radu: »Otkopana istina Širokog Brijega« te »Od Širokog do Bleiburga i nazad«.

Ova duhovna obnova završila je ugodnim druženjem sa župnikom i župljanima. Izmijenjena su iskustva koja će objema stranama dobro doći.