PROPOVIJED C Uskrs

vjera, molitva, RAK, pobjeda, duhovnost, zdravlje, uticaj na zdravlje, zdravlje čovjeka, molitva, molitva za zdravlje, molitva krunice, religija, religija, vjera, molitva, 40 dana za život, Mostar, molitva, molitva, vjera, čovjek i vjera, religija, vjera, spoznaja, religija, čovjek i vjera, Papa Franjo, homilija, vjera, čovjek i vjera, život u vjeri, put Isusa Krista:, Isus, evanđelje, Njemačka, crkva, vjera, katica kiš, duhovna obnova, Gorica, Grude, katica kiš, mir, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, molitva, katica kiš, strah, katica kiš, katica kiš, katica kiš, molitva, očenaš, Papa, Papa Franjo, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, katica kiš, propovijed, katica kiš, propovijed, katica kiš,
Ljubav otvara oči

Drage sestre i braćo,
Tako jednostavno ne izgleda s vjerom u uskrsnuće. Već Ivan evanđelist predstavlja nam tri čovjeka koji su reagirali na različite načine na vijest o uskrsnuću. Možda se i mi možemo naći u jednoj od tih osoba, s našom radošću, s našim pitanjima i dvojbama. Možda mogu nama oni ukazati put, kako bi mogli vjerovati u uskrsnuće Isusa.

Ljubav otvara oči
Tu je Marija Magdalena - ona polazi rano u jutro, u neuobičajeno vrijeme - k grobu. Da li je izabrala ovo vrijeme, kako ne bi bila viđena, kako ne bi bila prepozanta? Hoće li ona u svojoj tuzi i svojem bolu biti sama? Ona se uplaši - kaman je odvaljen od groba. Uzbuđeno trči nazad i priča Petru i Ivanu o svom otkriću. Slijedi utrka Petra i Ivana prema grobu. Ivan je bio prvi, saginje se u otvor groba, daje pak prijednost Petru. Poslije Petra ide i Ivan u grob. Od njega i potječe: «On je vidio i povjerovao.» Ivan je nama poznat kao najmiliji Isusov učenik - ljubav otvara oči i može učiniti vidljivim.
Dvojba i nesigurnost
A Petar? Ne vjeruje li on u uskrsnuće? Posve jasno se mogu osjetiti pitanja i dvojbe Petra i Ivana - oni šute i idu kući.
Bojažljiva vjera ove dvojice, do kojih je Isus mnogo držao, nesigurnost na praznom grobu - to može jednom ili drugom danas biti vrlo simpatično.
Ovdje je mogla priča o Isusu prestati. Dvojica koja pak vjeruju, ali vjeru zadržavaju za sebe i idu kući. Što bi bilo od Isusovog poduhvata? Kada bi sve na ovom mjestu završilo - mi ne bismo bili ovdje i ne bismo slavili Isusovo uskrsnuće.
Ipak tu je još Marija Magdalena. Marija ostaje, plače, gleda u grob. Anđeli koji tu sjede obraćaju se Mariji: «Ženo, zašto plačeš?» Ona je bila u svome jadu oslovljena.
Kako utješno može biti, kada jad i tuga pronalaze ventil govora, kada ja o tome mogu govoriti. Marija odgovara i naziva svoju bol poimence: «Uzeli su moga Gospodina i ja neznam kamo su ga položili.»


Ljubav je jača od smrti
Marija je stigla na najdublju točku svojega života, svoje tuge, svoje nesigurnosti. Ona se okreće - dalje od propale nade. Traži dalje, ne ostaje stajati, ne zadovoljava se s tim. I sada je došao trenutak, kroz koji se događa promjena. Marija se okreće Isusu - njene oči su još zadržane, ona ga ne prepoznaje. Bol, tuga - viču još u njoj. Ona misli da je to vrtlar. Ali u onom trenutku kada ju Isus zove imenom, nestaju tuga i dvojba, otvara se i proširuje pogled na novo.
Biti oslovljen imenom - to oslobađa život, nadu i ljubav. Ona prepoznaje Isusa. Ljubav je jača od smrti; ona spaja kroz tamu i bol i prevazilazi smrt. Marija Magdalena je to iskusila. Ona hoće ovo iskustvo zadržati. Ona hoće Isusa, svog uskrslog Gospodina zadržati, kako ne bi opet stajala tu, praznih ruku i uplakanih očiju.
Ja razumijem Mariju Magdalenu vrlo dobro; onaj divan trenutak, kada se hoće one trenutke zadržati. Ipak to ne ide. Niti Isus - niti susret s Njim - ne daju se zadržati. Marija doživljava nešto novo. U puštanju ona dobiva zadatak, nešto što ju novim ispunjuje: «Idi mojoj braći i reci im što si vidjela, što si iskusila.»


Navjestiteljica sretne vijesti
Tako postaje Marija Magdalena prvom navjestiteljicom Isusovog uskrsnuća.
Marija koja se borila s dvojbom i svojom žalošću, postaje navjestiteljicom vesele vijesti. Jedna hrabra žena - stvar Isusa Krista nije zamukla. Augustin ju je nazvao «apostolicom apostola».

Slutnja o uskrsnuću u središtu svakodnevnice
Draga braćo i sestre, ova uskrsna vijest kaže meni:
k vjeri uskrsnuća ne vodi gledanje u prazan grob, niti vidljivi znaci, već ljubav prema Isusu koja je jača od smrti. Hrvanje s vjerom, osobna pogođenost i osobno oslovljavanje od Isusa je put ka iskustvu uskrsnuća. Nije li jedna prijeđena duljina puta u životu i u vjeri, jedna preboljena bolest, snaga da se bijeda i patanja prebrode; trud ponovno prići drugima, obećanje: ja te imam rado. Ti si mi važan. Nježni dodir jednog dragog čovjeka, ne izgubiti povjerenje i nadu - nisu li to slutnje o uskrsnuću u središtu svakodnevnice?
Ja želim nama svima hrabrost za vjerovanje, snagu za nadanje i smjelost ljubavi jedne Marije Magdalene na uskrsno jutro, kroz susret s Uskrslim.
S. Margret Obereder
Prijevod s njemačkog: Katica Kiš