Predstavljena knjiga kardinala Vinka Puljića "Moje druge konklave u ožujku 2013."

Knjigu su predstavili predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović i profesor moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu Mirko Šimić.

Radi se o kardinalovoj drugoj knjizi, odnosno njegovom drugom boravku u konklavama na njegovom sudjelovanju za izbor novoga pape.

- U ovoj knjizi je prije svega kroz svoj osobni dnevnik donio dojmove koje je tamo doživio u Vatikanu, u Rimu, a koji mogu biti zanimljivi svim čitateljima, onima koji su dobri poznavatelji onoga što se zbiva u Vatikanu, ali i za širu javnost - kazao je Šimić.

U tom dnevniku će, kako je dodao, zapravo dobiti odgovore na takva pitanja, kao što su kako se bira novi papa, koji su to kardinali koji imaju pravo biti birani, koji je broj kardinala, koliko je Evropljana, koliko onih koji nisu iz Evrope i dr..

- Ne manje važni su i podaci u knjizi od našeg vojnog ordinarija biskupa dr Tome Vukšića gdje donosi sažetak kako se bira novi papa, a korišteni su i neki drugi mediji kao što je KTA, Katolički tjednik gdje se na početku knjige zapravo pokušalo hronološkim nizom predstaviti sva događanja od odstupanja pape Benedikta XVI, pa do izbora novoga pape Franje - dodao je Šimić.

Ova knjiga je, po riječima Muselimovića, jednostavna, ali i silno potrebna. Jednostavna je jer je ispisana faktografskim činjenicama obojenim iskrenim, gotovo opipljivim osjećajem odgovornosti i časti prema činjenici da je drugi put, prvi bh. kardinal, doživio čast da zajedno sa stotinu i petnaest drugih kardinala iz 69 zemalja svijeta bira 266-tog Petrovog nasljednika.

-Kroz opis svojih dnevnih aktivnosti uzoriti kardinal vodi nas vatikanskim dvoranama i perivojima i priča o događajima na koje su bile usmjerene oči cjelokupne svjetske javnosti, osobito zbog činjenice da se prvi put u povijesti rimske crkve bira papa radi odreknuća onog predhodnog - kazao je Muselimović.

Manirom vještog pisca, kako je dodao, uzoriti kardinal na stranicma svoje knjige iznosi osobne dojmove i impresije na način na koji svaki čitatalj može uroniti i misterij tog velikog događaja.

Ova knjiga je, po riječima kardinala Puljića, imala cilj da ljudi upoznaju ono što često puta u javnosti nije bilo dostupno, a još više da to bude jedna sustavnost.

- Nije dovoljno samo dati informaciju, nego i sustavno, hronološki poredano počevši od odstupanja Benedikta XVI do priprave konklava i njihovog održavanja, kao i onih malih detalja koji čine zanimljiv život baš kroz to održavanje kongregacija i konklava, a i sam izbor pape - kazao je kardinal Puljić.

Ulomke iz knjige čitao je kazališni glumac Drago Buka, a večer je obogaćena i glazbenim numerama.

Fena