Poput pokisla pileta (Lk 3,15-22)

Uskrs, korizma, Uskrs, Uskrsna čestitka, Koordinacija Hrvatskih udruga, Rama - Prozor, Uskrs, Uskrs, osjećaj mira i spokoja, Kršćanin, religija, Kristov križ, Uskrs, datum, korizma, post, nemrs, milosrđe , put Isusa Krista:, krštenje, o sakramentu krštenja, korizma, katica kiš, propovijed, katica kiš, korizma, katica kiš, Uskrs, molitva, Isus, Isus Krist,  iz Lukina evanđelja, Papa, obitelj iz Poljske, Sveti Otac, religija, evanđelje, vjera, katica kiš, drugi dan uskrsa, Uskrs, put Isusa Krista:, Sveti Otac, Uskrsnuće, Papa Franjo, religija, čovjek i vjera, Isus, evanđelje, korizma, molitva, čovjek i vjera

Često si postavljam pitanje koliko sam ujedinjen s Bogom, kakav sam mu to ja prijatelj? Pokušajmo si postaviti to isto pitanje. Kršteni smo, dolazimo na mise, nižemo molitve, tražimo, zahvaljujemo. To je u redu, ali kakav je naš odnos prema Bogu. On ljubi potpuno. Ne ulazi u relaciju samo u nekom postotku, nego potpuno. Mi često dolazimo k njemu samo u nekom omjeru. To mene podsjeća na parfeme: Malo me Isuse poprskaj samo da se promijeni miris. U odnosu s Isusom ne želimo potpuno zaroniti kako je to on učinio u Jordanu. Dopustio je Krstitelju da ga zaroni do dna. Maksimum darivanja Isus je potvrdio svojom smrću na križu. Tako je pokazao što znači milosrđe. Trebamo potres, koji će nas dovesti do istinite relaciji s Isusom.

Kada je Isus bio kršten na Jordanu bio je potpuno zaronjen (baptidzo - grč.) u vodu. Nije primio na sebe nekoliko kapi vode. Možda još negdje postoji u Crkvi obred zaranjanja u vodu prilikom krštenja, ali obično se on svodi na polijevanje nekoliko kapi zbog praktičnih razloga, iako ima svećenika koji ne štede vode. Ostat ćemo ipak na slici Isusova zaranjanja u vodu kako bismo bolje shvatili naš odnos s njim.

U odnosu s Isusom potrebno nam je potpuno zaranjanje. Nije riječ o krštenju, koje smo već primili i po tome postali kršćani, nego trebamo skočiti u vodu Duha Svetoga jer samo tako možemo biti u najboljoj relaciji s Isusom. Odnos kršćanina s Bogom ne može biti tek u nekom postotku, nego potpuno. Kada nam se svidi ili kada osjetimo potrebu onda zamolimo Isusa da nas privremeno osvježi poput parfema kako bismo izvana mirisali drukčije. To nije ispravno. Isus čezne da zaronimo potpuno u vodu: u Oca i Sina i Duha Svetoga.

Tako je rekao svojim učenicima. Krstite moje učenike, to znači zaranjajte ih u vodu, a ne samo ih malo poškropite blagoslovljenom vodom, sladunjavim riječima ili s nekim moralnim opomenama na predbračnom tečaju. Ne! Rekao je neka ih bacaju u vodu kao u Božju stvarnost! Ulazi maksimalno u Boga. Imaš priliku svake mise ući u njega i iznova zaroniti. Pokušaj iznova. Naš je najveći problem da mi želimo uvijek nešto malo. Ne! Traži sve više! Zaroni potpuno u Boga da poludiš od radosti razmatrajući što je Božje milosrđe i njegova ljubav. Tako ćeš izgraditi svoj ispravni odnos prema Bogu.

Pogledajmo još jednom Isusovo zaranjanje u vodu. Ivan Krstitelj spustio ga je do dna. Isus je bio potpuno mokar. Moguće da je ušao u nekoj tunici ili s povezom oko bokova. Znate kako izgleda mokar čovjek - smiješno - poput pokisla pileta na kiši. Tako je upravo izgledao Spasitelj svijeta. On tu nije izgledao dostojan, kako kralj nad kraljevima. Štoviše, stao je u red do Ivana Krstitelja zajedno sa svim grješnicima. Čujete li ovo? Isus - Bog, čeka svoj red zajedno s grješnicima. I upravo u tom trenutku kada je nedolično mokar čuje glas svoga Oca: Ti si Sin moj ljubljeni! I kada te takvoga vidim jako mi se sviđaš! Otac otvara cijelo nebo i govori to svima.

Moguće je da si za mnoge smiješan i izgledaš poput pokisla pileta. Možda se nalaziš na dnu svojih grijeha i problema i nitko te ne shvaća. Moguće da i sam sebi govoriš: neću uspjeti, pokušavao sam više puta, sve se raspada. Upravo sada je ta prilika da čuješ glas s neba Sinko, tako lijepo još nisi nikada izgledao. Želim to reći cijelome svijetu. Po krštenju Božje si dijete i upravo takvog voli te Otac i on tebi želi govoriti. Želi da tvoj odnos prema njemu bude iskren bez obzira na tvoje slabosti i osjećaje. Jednostavno razgovaraj s njim, zaroni potpuno u relaciju s Isusom Kristom.

laudato.hr