Papini "specijalci" odlučuju o Međugorju

Rad povjerenstva zatvoren je za javnost, a na prvom sastanku dogovoren je slijed radnji povjerenstva koje je treće po redu i koje bi trebalo dati svoj sud o fenomenu koji traje gotovo 30 godina. Konačno izvješće ovo povjerenstvo dostavit će Kongregaciji za nauk vjere Svete Stolice.

Od 17 članova povjerenstva petoro je Hrvata. Uz zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića i Vrhbosanskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, u povjerenstvu kao eksperti sudjeluju prof. dr. Franjo Topić, sarajevski profesor teologije i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, pater Mijo Nikić podrijetlom je iz Gornjeg Zovika Brčko (BiH), isusovac i profesor psihologije na Isusovačkom institutu pri Sveučilištu u Zagrebu, te časna sestra Veronica Nela Gašpar, podrijetlom iz Dervente (BiH), doktorica teologije i profesorica na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Rijeci.

Povjerenstvo, čije su znanstvene aktivnosti višestruke, čini pet kardinala, dvojica tajnika - prefekata Kongregacija u rimskoj kuriji, pet vještaka u oblasti kanonskog prava, teologije, mariologije i psihijatrije, te petero eksperata. Povjerenstvom predsjeda talijanski kardinal Camillo Ruini. Blizak je suradnik Svetog Oca. Tijekom domovinskog rata u bio predsjednik Biskupske konferencije Italije.

U istraživanju međugorskog fenomena sudjelovat će i slovački kardinal Jozef Tomko, prefekt Kongregacije za širenje vjere te nadbiskup Angelo Amato, koji je na čelu Kongregacije za priznavanje svetaca. Član povjerenstva je i španjolski kardinal Julian Herranz Casado, počasni predsjednik papinskog vijeća za interpretaciju pravnih tekstova i član organizacije Opus Dei.

Tajnik s Laterana

Navodna Gospina ukazanja u Međugorju istraživat će i pater Mihaly Szentmartoni, profesor duhovnosti pri Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu. Na popisu vještaka je franjevac Maria David Jaeger, stručnjak u području kanonskog prava i savjetnik u papinskom vijeću za zakonske propise, Salvatore M. Perella koji je profesor dogmatske tologije i mariologije na Sveučilištu Marianum, teolog mons. Pierangelo Sequeri, profesor temeljne dogmatike na Teološkom fakultetu Milanu, franjevac Zdzislaw Josef Kijas, dekan Teološkog fakulteta Sv. Bonaventure u Rimu i vještak društvene psihologije, te msgr. Jezuit Tony Anatrella, psihoanalitičar i profesor na Sveučilištu u Parizu, te je savjetnik papinskog vijeća za obitelj.

Tajnik povjerenstva je Achim Schutz, s Lateranskog papinskog Sveučilišta u Rimu, a njegov zamjenik je msgr. Krzysztof Nykiel, službenik Kongregacije za nauk vjere. Zbog ukazanja u Međugorju Katolička crkva je do sada imenovala tri povjerenstva - jedno je bilo na razini mostarske biskupije, a drugo je osnovala nekadašnja Jugoslavenska biskupska konferencija.

Treće je ovo - prvo međunarodno povjerenstvo i glede toga, zasigurno, ozbiljnije će nego ijedno do sada istražiti međugorski fenomen.

slobodna dalmacija