Papa Wojtyla bit će svetac u listopadu

...Ivanu Pavlu II, piše Novi list.

kako piše Novi list, papa Ivan Pavao II. mogao bi već u listopadu ove godine biti proglašen svetim, točno osam i pol godina nakon smrti u travnju 2005. godine. Posljedica je to odluke teološke komisije Kongregacije za pitanje svetaca, koja je pokojnom poglavaru Katoličke crkve priznala i drugo čudo, nakon što je bio beatificiran 1. svibnja 2011. godine. Wojtyla bi mogao biti kanoniziran vjerojatno 20. listopada, odnosno između 35. obljetnice njegovog izbora za papu (16. listopada) i datuma svečanosti ustoličenja (22. listopada). Za proglašenje svetim pokojnom papi nedostaje još samo potvrda Kongregacije za pitanje svetaca te konačan potpis pape Franje.

Krajem travnja medicinsko povjerenstvo Kongregacije prepoznalo je ozdravljenje jedne žene kao neobjašnjivo, što je pripisano Ivanu Pavlu II. Papino djelo predložio je u siječnju monsignor Slawomir Oder. Kao što je poznato, nakon priznanja čuda za proglašenje blaženim, kanonske procedure predviđaju priznanje drugog čuda, što se mora dogoditi nakon ceremonije beatifikacije.

Novi slučaj ispitala su dvojica liječnika s kojima se Vatikan konzultirao: obojica su prepoznala čudo. Liječnički nalazi i svjedočanstva službeno su predstavljeni na odjelu te je o njima diskutirala komisija od sedam liječnika, kojom je predsjedao doktor Patrizio Polisca, kardiolog Ivana Pavla II. te osobni liječnik Benedikta XVI. i sada Franje. Povjerenstvo je dalo 'zeleno svjetlo', što je bio prvi korak s vatikanske strane te je stoga neobjašnjivo ozdravljenje pripisano zagovoru blaženog Karola Wojtyle.