Papa pozvao Mađare i Rumune da ostave problematičnu prošlost iza sebe

Papa Franjo

Više od 80 tisuća ljudi okupilo se na blatnim padinama uz Sumuleu-Ciuc, najpopularnije katoličko svetište u Rumunjskoj, kako bi prisustvovalo svečanostima tijekom drugog dana Papina posjeta zemlji.

U svojoj propovijedi Papa je okupljenima, među kojima je bio i mađarski predsjednik Janos Ader, poručio da problemi iz prošlosti ne smiju biti prepreka koegzistenciji.

"Komplicirane i tužne situacije iz prošlosti ne smiju se zaboraviti ili poricati, no to također ne treba biti prepreka ili izgovor na putu prema našoj želji da živimo zajedno kao braća i sestre", rekao je papa Franjo.

Papa Franjo dodao je kako Bog želi "da sebe ne osiromašimo bratske ljubavi onim glasovima koji bole i potiču podjele".

Transilvanija, regija koja je do završetka Prvog svjetskog rata bila dio Austro-Ugarske Monarhije, naseljena je velikom grupom etničkih Mađara, a između njih i Rumunja dosad je bilo tenzija.

Etnički Mađari, od kojih je većina katoličke vjeroispovijesti, žive u većinski pravoslavnoj zemlji te čine najbrojniju nacionalnu manjinu u Rumunjskoj.

To je često bio uzrok napetosti između Mađarske i Rumunjske, dviju članica Europske unije, posebno glede pitanja javne upotrebe zastava etničke manjine.

Mađarski premijer Viktor Orban više je puta posjetio Transilvaniju privatno, kako bi se sastao s lokalnim mađarskim političarima i predstavio smjernice svoje politike.

Rumunjska je 2015. osudila Orbanov Facebook profil jer je smatrala da neki simboli sugeriraju kako Budimpešta favorizira autonomiju rumunjskog teritorija, naseljenog pretežno Mađarima, što je označila kao neprihvatljivo i "revizionizam".

Papa Franjo trebao je doputovati zrakoplovom iz Bukurešta u Bacau, a nakon toga helikopterom do svetišta Sumuleu-Ciuc, smještenog u gradu u planinama.

No grmljavina, naoblaka i kiša prisilili su Papu da sleti u gradu Targu Muresu, s druge strane Karpata, nakon čega se do svetišta vozio više od dva sata.

Nakon toga papa Franjo je trebao nastaviti helikopterom do Iasija, kako bi posjetio katolike u rumunjskoj pokrajini Moldaviji, blizu granice sa nekadašnjom sovjetskom republikom Moldavijom. No vatikanski dužnosnici javljaju kako će Papa putovati natrag do Targu Muresa, odakle će zrakoplovom doputovati do Iasija, prije povratka u Bukurešt.

Hina